Een glazen schutting reinigen? Eenvoudig dankzij deze 4 tips!

Een scherm in glas is een nieuw en trendy element voor in de tuin. Het combineert dan nog eens extra mooi met schuttingen uit composiet. Maar hoe houd je deze glaselementen proper? Er bestaan namelijk verschillende aanbevelingen om deze schuttingen efficiënt en grondig te poetsen. Hieronder een aantal tips in chronologische volgorde om je schutting schoon te maken.

Tip 1: het grofste vuil verwijderen met een tuinslang
De eerste stap is vrij logisch. Vooraleer je het glas tot in de puntjes kan schoonmaken, moet je het grootste vuil moet eerst verwijderen. Dit kan grofweg met behulp van een tuinslang. Zijn ze ontzettend vuil? Maak da gebruik van lauw sodawater en gebruik een zachte spons om dit aan te brengen. Heb je last van vogelpoep op je schutting? Gebruik tandpasta! Je kan dit ook verwijderen door een stuk keukenpapier nat te maken en tegen het scherm te plakken. Na ongeveer vijf minuten kan je het goedje eenvoudig verwijderen. Vermijd ijskrabbers en dergelijke, want zo maak je krassen in het scherm.


Tip 2: een klein scheutje kleurloze detergent volstaat
Je hebt nood aan twee emmers met lauw water: eentje met daarin een klein beetje schoonmaakmiddel en eentje om een vieze spons mee schoon te maken. Het is dus absoluut niet noodzakelijk om een grote hoeveelheid detergent in het water te gieten. Zijn je schuttingen vet? Dan kan je nog altijd een scheutje ammoniak aan het water toevoegen. Chloor en bleekwater zijn absoluut af te raden.

Tip 3: strepen in het glas vermijden met behulp van azijn en krantenpapier
Een beetje azijn in het water kan soelaas bieden om ramen zonder strepen te bekomen. Heb je nadien nog altijd last van strepen? Gebruik dan krantenpapier om nog eens over de ramen te gaan, zo verdwijnen ze onmiddellijk als sneeuw voor de zon.

Tip 4: tijdens winterweer koud water en antivries gebruiken
Zo’n schutting wassen kan uiteraard ook bij koud weer. Maar houd er wel rekening mee dat je de het glas niet met warm water poetst. Het temperatuurverschil kan er namelijk voor zorgen dat het glas begint te barsten. Het is dan ook aan te raden bij vriesweer antivries te gebruiken. Waterdichte handschoenen uit rubber zijn hier dan ook aangewezen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat