Een vijver onderhouden tijdens de winterprik? 5 tips!

Koning Winter is in het land, en we weten niet exact hoe hard hij zal toeslaan. Eén ding weten we zeker: het loont zeker de moeite om je vijver te beschermen tijdens een potentieel strenge winter. Deze winteradviezen komen zowel jouw beplanting als jouw vissen ten goede. Kortom, dankzij onderstaande tips ben je alvast voorbereid en hoef je je geen verdere zorgen meer te maken!


Tip 1: maak een gat in het ijs met behulp van een pot warm water
Om te verhinderen dat de vijver dichtvriest, is het noodzakelijk dat er een gat in het ijs gemaakt wordt. Dat kan je doen door een ketel of pot heet water op het ijs te plaatsen en vast te houden. De meeste vissen zijn wel eventjes bestand tegen de vrieskoude, maar vaak is het zo dat vijverplanten beginnen af te sterven gedurende de periode dat het ijs de vijver toedekt. Door het afstervingsproces ontstaan er giftige stoffen in het water, en dat vormt het grootste gevaar voor de vissen. Opgelet, probeer geen gat in het ijs te hakken. Door trillingen kan je de vissen schade toebrengen.

Tip 2: verwijder de sneeuwlaag
Op het eerste gezicht zou zo’n sneeuwlaag als isolatielaag kunnen dienen, maar het is toch beter om die sneeuw voorzichtig weg te ruimen. Waarom precies? Het zonlicht kan op die manier in het water schijnen, waardoor vitamine D de vissen bereikt. Ook de waterplanten hebben nood aan zonlicht, zelfs al werken de planten niet eens optimaal door de koude periode.



Tip 3: verstoor de vissen niet tijdens hun winterslaap
Begin tijdens de winter niet met het uitvoeren van klusjes, want tijdens de winter is het belangrijk dat de vissen voldoende rust kennen tijdens hun winterslaap. Trillingen worden snel waargenomen door de vissen, en deze werken nefast.

Tip 4: leg de skimmer en waterval stil
Een waterval zorgt ervoor dat het vijverwater in direct contact wordt gebracht met ijzige lucht en koude stenen. Het opgepompte water vanuit de vijver koelt hierdoor enorm af. Het is ook aan te raden om de skimmer uit te zetten, want die kan bevriezen doordat het mondstuk aan het wateroppervlak ligt.

Tip 5: laat de filter aanstaan
Vaak wordt door beginnelingen de filter tijdens de winter stilgelegd, gereinigd en pas in het voorjaar weer aangezet. Het is echter geen goed idee om de toevoer aan bacteriën, waar de filter garant voor staat, af te sluiten tijdens de wintermaanden. Je dreigt hiermee de vijverbiotoop te verwoesten. Bij het houden van een vijver is het van essentieel belang om een bacteriekolonie op te bouwen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat