Woongoeroe Patrick Retour blikt vooruit op de woontrends van 2019

Als de eindejaarsperiode nadert, worden gebruikelijk de trends voor het volgende jaar voorspeld. Zeker op vlak van tuin en wonen is dit een klassiek gegeven. Wij hadden een gesprek met Patrick Retour, woonboekenauteur, trendwatcher voor tal van tv-zenders en blogger op zijn eigen online platform ‘Passie voor Huis en Tuin’.

“In mijn boeken volg ik de huis- en tuintrends in de algemene zin. In feite hou ik vooral de vinger aan de woonpols bij de bewoners van de huizen die we met onze reportages een bezoekje brengen. De gelanceerde en georkestreerde trends zijn meer een ver-van-mijn-bedshow voor velen. De mensen leven en wonen in de realiteit nu eenmaal niet op die manier…”

Met deze insteek en met dertig woonboeken op zijn palmares, waarvan er wereldwijd een half miljoen verkocht werden, leek Patrick Retour ons de aangewezen man om hierover een gesprek te hebben.

Zullen we in 2019 een nieuwe trend kunnen bewonderen op vlak van woonstijlen?
“Ik merk dat de markt graag trends lanceert. In de praktijk zien wij met onze boekenreportages echter dat decorateurs, binnenhuisinrichters én de bewoners een eigen lijn volgen. De nieuwste titel van mijn hand telt twaalf reportages in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Zweden. Elke locatie toont ons een andere benadering. Telkens was deze persoonlijk gekleurd. Zo is sober landelijk in de mode maar ook een eclectische mix van oud en nieuw en strak met een gezellig randje zijn dat. De woonstijl van binnen naar buiten doortrekken en omgekeerd vind ik wel een belangrijke trend. Huis en tuin vormen zo een geheel waar het optimaal genieten is doorheen de seizoenen ”

Viel er je een bepaalde rode draad op doorheen al deze interieurbezoeken?
“Als ik toch een rode draad zou benoemen, is het wel die van het blingblinggehalte. Zo mocht ik een zwartwit keuken met sierbeslag in gepolijst ruw brons bewonderen en ook elders zagen we accenten van goudbrons. Weliswaar steeds heel subtiel en nooit overdadig. Hetzelfde heb ik ervaren toen ik met mediadame en totaalinrichtster Ilse De Meulemeester op pad ben gegaan voor ons nieuwste boek. Een mooi voorbeeld hiervan zijn trouwens de geurkaarsen die Ilse presenteert.”



Klopt het dat ook behang en tapijten aan een opmars bezig zijn?
“Behang en tapijten zijn inderdaad helemaal terug van weggeweest. Ook in 2019 zal dit niet anders zijn. Toch ondervond ik hierin verschillende stromingen. Voor sommigen mag het namelijk al eens wat opzichtiger ogen. Anderen houden het graag vrij neutraal en dat zeker in de slaapkamer. Enkel de toonmuur in behang, bij het hoofdbord van het bed, mag hierbij iets meer in het oog springen.”

Ieder jaar opnieuw wordt de trendkleur voor het volgende jaar aangekondigd. Kan je ons zeggen welke kleuren dit jaar hiervoor in aanmerking komen?
“De trendkleur voor 2019 zou volgens sommigen ‘night watch’ zijn. Bij enkele verffabrikanten zag ik anderzijds tal van aardetinten en ‘spiced honey’ terugkomen… Uit mijn bevindingen kan ik echter afleiden dat men tegenwoordig veelal opteert voor een knus en tijdloos kader. Dat gaan de mensen dan verder verpersoonlijken door klemtonen te leggen. Een mooi voorbeeld hiervan is een antieke zwarte piano waar ik onlangs een simpel krukje in oranje draadwerk zag bij staan. Een curieus tafereel met een toch wel sterke uitstraling. Het was een beetje een cultuurshock in positieve zin.”

Merk je op vlak van materiaalkeuze een bepaalde verschuiving?
“Ik ondervind dat heel wat mensen opteren voor composietmateriaal in hun keuken. Op die manier combineren ze eigenlijk het beste van twee werelden. Composiet is immers onderhoudsvriendelijk en heeft toch heel wat weg van de look van natuursteen. In een appartement aan de Belgische kust kon ik trouwens laatst een keuken bewonderen met een keramische travertijnimitatie voor aanrecht en vloer. Ook daarbij merk je weer die natuurlijke uitstraling in combinatie met doorgedreven gebruiksgemak. Het nieuwste van het nieuwste is echter Dekton. Om dit hoogwaardige materiaal te produceren, wordt het proces dat marmer miljoenen jaren lang ondergaat, nagebootst. Dekton is daardoor echt uiterst duurzaam materiaal.”

Zijn er technische of technologische ontwikkelingen die we binnenkort allemaal zullen invoeren in onze woningen?
“Ik zag tijdens de interieurbezoeken voor mijn laatste boek voor het eerst een keuken waarbij de mensen hadden gekozen voor een dampkap die men in en uit het werkblad kan liften. Die technologie is echter niet meer zo nieuw maar vindt nu pas doorgang bij de consument. Efficiëntie en ruimtelijk gevoel behouden, gaan aldus samen. Het echte neusje van de zalm is tegenwoordig de kokendwaterkraan met een switch om er ook koud bruiswater uit te tappen.”

Heeft het feit dat we steeds kleiner en compacter gaan wonen invloed op ons interieur en de inrichting ervan?
“Bij interieurvormgeefster Lotte Vink in het Hollandse Wateringen kon ik een ruimte bewonderen die ze had opgesplitst in een slaapkamer en een badkamer met douche. Dat alles op een eerder beperkte oppervlakte. De afscheiding bestond uit een wand in glas en staal. Multifunctionaliteit is tegenwoordig in onze branche een belangrijk begrip geworden.”



Heb je nog enkele tips en tricks voor onze lezers die zich willen wagen aan de (re)styling van hun woning?
“Werken met een moodboard alvorens de (re)styling van een interieur aan te vatten, is altijd een aanrader. Je verzamelt daarbij allerlei materialen waar je voeling mee hebt en die mekaar versterken. Als je de stalen samenlegt, merk je automatisch of de puzzel past. Wees daarnaast bij de decoratieve finishing touch aandachtig voor de combinatie van items. Plaats iets van een gekend merk naast iets dat je minder kan duiden zoals enkele opgespaarde spullen met een familieverhaal of een souvenir van een onvergetelijke reis. Wat antiek versus design kan ook nooit kwaad of denk aan kunst als welgekomen blikvanger. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe of waar je woont zolang je je maar echt in je sas voelt op die plek. Dat kan een knus zakdoekgroot appartement zijn maar ook een authentieke tot loft verbouwde schuur of een door groen omarmde villa. Wat we als thuis ervaren is meer een gevoel in ons hoofd en ons hart. Het is dus zaak om een plek te creëren die ons gelukkig stemt van top tot teen. Waar we tot rust komen en onze batterijen terug kunnen opladen.”

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat