Innovaties bij terrasplanken verhogen de kwaliteit

De tijd dat particulieren er steevast voor opteerden om een terras in bankirai te laten plaatsen is ondertussen allang voorbij. Zwarte vlekken en hout dat scheef trok, waren de voornaamste kwalen waar de mensen mee kampten. Gelukkig zijn er sinds de jaren tachtig zowel op vlak van houtbehandeling als afwerking verschillende innovaties binnen de sector doorgevoerd. Ben je benieuwd naar welke opties er tegenwoordig op de markt zijn waarmee je de kwalen van toen kan vermijden? Lees dan zeker verder!.

Thermisch behandelde houtsoorten
Heeft u al gehoord van thermowood? Dat is dennenhout dat thermisch werd behandeld. Dennenhout is zachthout dat van nature uit eigenlijk zeer poreus is. Daardoor is dennenhout eigenlijk helemaal niet geschikt voor het plaatsen van een terras. De kans op kromtrekken, uitzetten en inkrimpen ligt een pak hoger dan bij hardhout. Bovendien is dennenhout helemaal niet zo duurzaam. Het bijzondere aan thermowood is dat ondanks het dennenhout is, geen van deze nadelen nog stand houden. Dat komt door de stoom- of hittebehandeling die de houtsoort heeft ondergaan. Hierdoor wordt het hout opgewaardeerd tot de hoogste duurzaamheidsklasse. Het verouderingsproces van het hout wordt namelijk onderbroken waardoor het een bijzonder lange levensduur zal genieten. Door de voedingsstoffen tijdens deze thermische behandeling weg te nemen is het bovendien niet meer attractief voor insecten en schimmels. Doordat men tijdens de behandeling de celstructuur van het hout wijzigt, is het ook veel minder vatbaar voor kromtrekken, uitzetten en inkrimpen. Hierdoor vervaardigt men een zeer stabiel en vormvast product. Daarnaast is deze ecologische behandeling helemaal chemicali?n vrij. Dit gepatenteerd productieproces past men ook toe bij andere zachthoutsoorten zoals thermowood of populier.

Vingerlassen
Een vingerlas is een houtverbinding van twee stukken hout door middel van twee in mekaar passende freesfiguren in de vorm van een vinger. Hierdoor kunnen houtbewerkingsbedrijven minder stabiele houtsoorten gebruiken voor meerdere toepassingen. De mooiste houtstukken kunnen immers worden geselecteerd en aan mekaar gelast. Op die manier kunnen ze van een hardhoutsoort zoals robinia, die anders veel te levendig is, perfecte terrasplanken produceren. Opnieuw is dit een zeer ecologische behandeling die enkel bevorderend is voor de duurzaamheid van de planken. De sporen van een vingerlas zijn duidelijk te zien op de planken. Bij vergrijzing van het hout wordt dit steeds minder duidelijk.


Lamelleren
Een derde methode die gebruikt wordt om vooral de stabiliteit en vormvastheid van een houtsoort op te waarderen, is lamelleren. Hierbij worden planken aan elkaar vastgemaakt door middel van lijm. Daarbij kunnen opnieuw de beste houtstukken geselecteerd worden. Zo kan men opnieuw stabielere en vormvaste planken van de hoogste kwaliteit garanderen. Ook bij dit proced? wordt gebruik gemaakt van milieu- en mensonschadelijke producten. Een hardhoutsoort waarbij dit vaak wordt gedaan is merbau.


Besluit
Tot slot kunnen we concluderen dat de particulier er tegenwoordig mag van uitgaan dat terrasplanken die aan ??n van deze drie methodes werden onderworpen geen grootschalige kwalen zullen vertonen zoals met de planken in bangkirai. Ook oerdegelijke hardhoutsoorten zoals padoek, itauba of massaranduba zijn uit zichzelf al zeer stabiel en vormvast en zullen niet snel in de bangkiraikwalen vervallen.

Xander Van Den Bossche
Xander Van Den Bossche

- Houtexpert
- Junior copywriter met een liefde voor taal
- Digital native