Je gazon stijlvol afboorden: een waaier aan mogelijkheden

Het afboorden van jouw gazon is op esthetisch vlak een aangename stap in de afwerking van de tuin. Een grasperk afscheiden van een grindpad kan op een eenvoudige en verzorgde manier, want vandaag zijn er op de markt tal van materialen aanwezig. Daardoor wordt het soms moeilijk is om de juiste keuze te maken. Wij helpen jou in ieder geval een stap verder en lichten de meest courante materialen voor jou toe.

Kunststof
Afboordingen uit kunststof zijn de absolute toppers wat betreft levensduur. Plastic laat zich hier nu eenmaal niet door aantasten en kan daardoor vele decennia meegaan. Ook het ecologische aspect is een grote meerwaarde, want het grootste deel is opgebouwd uit gerecycleerd materiaal. Daarnaast zijn ze nog eens extra buigbaar en bijgevolg beschikbaar op rollen. Wat je er wel bij moet nemen, is de misschien eerder artificiële look die dergelijke afboordingen bezitten. Kortom, perfect voor tuinen met een moderne, strakke look.Beton
Een afboording uit beton hoeft niet noodzakelijk onder te doen. Beton is ontzettend sterk, stabiel en kan net zoals kunststof een leven lang meegaan. Opnieuw uiterst duurzaam dus. Een betonnen variant oogt net zoals kunststof erg strak, maar bezit één enkel nadeel: het is niet buigzaam. Je kan dus slechts in één rechte lijn werken, of de afboording op een hoekige manier bochten laten maken. Iets minder plaatsingsmogelijkheden dus, maar daarom niet slecht op het gebied van levensduur.

Tropisch hardhout
Ook tropisch hardhout, zoals azobé, behoort tot de mogelijkheden om te gebruiken als grasafboording. Gelijksoortige hardhoutsoorten kunnen langdurig contact met grond en aarde verdragen, namelijk 25 jaar of zelfs langer. Na een langere periode is het wel raadzaam om de afboordingen te vervangen omwille van het rottingsproces dat het hout vanaf dan ondergaat. Deze lamellen kunnen, afhankelijk van hun dikte, een mate van buigzaamheid verdragen. Let op: buig ze niet te ver door, anders kunnen ze breken.Wilg of hazelaar
Wat ook tot de opties behoort, zijn wilg en hazelaar. Beide opties zijn gelijkaardig qua levensduur. De gebruiksperiode van deze gevlochten afboordingen is recht evenredig met de dikte van de takken. In de meeste gevallen kan je rekenen op circa 8 tot 12 jaar. Een pak minder dan de voorgaande opties, dus hou hier rekening mee indien je deze optie overweegt. Wilg en hazelaar zijn bovendien de materialen bij uitstek om te gebruiken in een landelijke setting. Hun natuurlijke, charmante look biedt een meerwaarde voor een rustieke tuinomgeving.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat