Keramiek of natuursteen als terrastegel?

Een brandend actuele vraag wat terrassen betreft: hoe kies ik tussen een tegel uit natuursteen en een tegel uit keramiek. Wat zijn de voordelen en waar moet je de aandacht op vestigen? Omdat een tegel lang deel uitmaakt van je woning, ga je het best bedachtzaam te werk. Hieronder enkele nuttige tips en aandachtspunten

1. Uitzicht
Keramiek hebben we in alle geuren en kleuren. Qua looks is alles mogelijk. Je kan zowel voor een strak als voor een sfeervol klassiek uiterlijk kiezen. Ook wat afmetingen betreft, staat er geen maat op keramische tegels. Keramische binnentegels kunnen met gemak en zonder kleurverschil mooi doorlopen naar buiten om een verruimend effect te creëren.
Natuursteen en keramiek zijn bijna niet meer van elkaar te onderscheiden op visueel vlak.
Toch bezit natuursteen toch dat tikkeltje karakter meer dan een keramische tegel. Bij natuursteen zijn er geen twee tegels hetzelfde, bij keramiek wordt er vaak eenzelfde vaste print gebruikt voor dezelfde soort tegels.

2. Onderhoud
Keramiek spant de kroon als het om onderhoudsgemak gaat. Door het productieproces hebben keramische tegels een zeer lage porositeit waardoor vuil en vlekken niet tot in de kern kunnen binnendringen. Tegenwoordig zijn alle keramische tegels voorzien van een beschermende coating die bovendien ook als antisliplaag dient. Natuursteen daarentegen is veel gevoeliger voor vlekken en de kleur zal met de jaren ook vlugger vervagen.

3. Prijs
Eerlijk duurt het langst, keramiek blijft het duurst. Dit komt door de productie ervan, gecombineerd met de kost van de plaatsing. Natuursteen bevindt zich in het segment hieronder en is zeker betaalbaar. Enkel in grotere formaten ziet men de prijzen wat stijgen.


Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles