Je vloer isoleren: overbodig of een must?

Bij het isoleren van een woning wordt de vloer vaak stiefmoederlijk behandeld en gaat er enkel geld, tijd en energie naar het isoleren van muren, gevel en dak. Isoleren van vloeren wordt gezien als een overbodige en onnodige kost, waardoor te weinig aandacht aan dit onderdeel van energie-efficiënt bouwen wordt besteed. Is er een reden waarom dit de gangbare praktijk is of is er een misvatting ontstaan?

Voordelen
Isoleren kan in het begin gezien worden als een grote hap uit je renovatie- of bouwbudget maar zal je op lange termijn enkel doen kraaien van plezier. Oké, het vergt wat extra voorbereiding en het vraagt wat meer planning, maar het mee-isoleren van vloeren kent eigenlijk niets anders dan voordelen.
Het allergrootste voordeel van de extra isolatie in het vloergedeelte is ongetwijfeld de kostenefficiëntie. Bovendien kan je in sommige gevallen nog steeds aanspraak maken op een mooie som aan subsidies. Vloerisolatie is bijzonder goed voor het milieu, het verkleint op gigantische wijze de CO2-uitstoot van je huis en zorgt ervoor dat er weinig tot geen schadelijke gassen vrijkomen.
Een goede vloerisolatie voorkomt dat er zich schimmels onder je vloeren gaan nestelen op voorwaarde dat er voldoende ventilatie in de structuur zit.

Warmte in huis
Vloerisolatie brengt letterlijk en figuurlijk de warmte in huis. Zeker voor mensen die ervan houden om thuis blootsvoets rond te lopen, is vloerverwarming een absolute must. Het is aangewezen om een vloertemperatuur te hebben die nauw aansluit bij de temperatuur van de omgeving, anders creëer je een ongunstige en incoherente leefomgeving. Op een warme ondergrond zal je je dan ook meteen veel comfortabeler voelen. Net zoals isolatie op andere plaatsen blijft je huis in zomer koel en warm in de winter.

Isolatiechappe
Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van een isolatiechappe. Dit is een techniek waarbij de isolatiematerialen vaak vermengd worden met cement. Ideaal voor vloeren waar we een beperkte werkruimte hebben. Deze chape droogt ook veel sneller dan een standaard chape. Door zijn vloeibaar karakter kunnen we minutieus alles opvullen.

Bodemisolatie
Bodemisolatie aan de andere kant is de techniek waarbij we de holle ruimte onder de vloer gaat vullen met isolatiemateriaal. Het sprekende voorbeeld daarvan is een kruipruimte onder een huis die tot op bepaalde hoogte gevuld wordt met isolatiematerialen. Op deze wijze wordt er ook een buffer tegen vocht opgebouwd.

Aandacht voor drukvastheid
Wat niet uit het oog mag verloren worden, is de drukvastheid van de gebruikte materialen. Willen we vermijden dat een vloer gaat barsten, plaatsen we uit voorzorg voldoende drukvast materiaal. Indien we het isolatiemateriaal in de chappe zelf verwerken, nemen we het zekere voor het onzekere.

Bijkomende kosten
Wat we wel als pijnpunt kunnen aanzien is dat eens de vloer geplaatst is, je nog moeilijk of zonder extra bijkomende kosten je vloer zal kunnen (bij-)isoleren. Zo kan er in iets oudere huizen makkelijker isolatie in de gevel of tussen de kepers gepropt worden, terwijl je aan de andere kant moeilijk je vloer kunt openbreken om er even gezellig wat extra thermisch materiaal bij te pompen.

Multifunctioneel
Vloerisolatie kent ook andere doelen. Bijvoorbeeld kurk, een materiaal dat we vaak gebruikt zien als vloerisolatie, bezit ook akoestisch isolerende eigenschappen. Dit is een bijzonder ecologisch materiaal omdat de kurkboom een onuitputtelijke bron aan hergroeibaar/nagroeibaar isolatiemateriaal biedt.
Er valt enkel maar op te hameren, houd bij de opbouw van je huis rekening met de manier waarop je je vloer isoleert. Want eens de vloer geplaatst, is er zelden een weg terug. Bovendien is dit iets wat je gerust zelf kan doen, indien er een beetje DNA van een klusser in je zit.





Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat