Hoe plaats je steenkorven? Eenvoudig in 5 stappen

Een steenkorf is een uniek middel om een tuinomgeving mee te omheinen, zeker in contrast met een klassieke tuinwand of schutting. Een grote troef van deze korven is dat ze hervulbaar zijn. Maar hoe begin je precies aan het plaatsen van zo’n steenkorf, en waar moet je precies op letten? Wij geven jou hier alvast stap voor stap de nodige voorschriften mee om aan dit karwei te kunnen beginnen.

Algemeen gezien is het van belang dat je steenkorf op stabiele fundering staat. In principe is er geen echte versteviging nodig met palen zolang de hoogte van de korf kleiner of gelijk aan 2,5 keer de dikte van de korf bedraagt.


Stap 1: een sleuf graven
Eerst en vooral kan je de stabiliteit optimaliseren door een sleuf te graven. Het is hierbij belangrijk om een sleufbreedte te handhaven die 10 cm breder is dan de breedte van de korf zelf. De diepte van de sleuf hoort gelijk te zijn aan de breedte van de korf. Is er reeds een fundering aanwezig? Dan is er geen diepe sleuf nodig. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan stabilisé en boordstenen.

Stap 2: stabiliteitspalen zetten
Een steenkorf plaats je best in combinatie met palen voor de stevigheid. Daarvoor boor je een put in de grond voor de palen. Dat kan met behulp van een grondboor. Het is belangrijk dat de palen diep genoeg in de grond geplaatst worden. Houd hierbij rekening met de regel dat de hoogte van de paal 2/3 moet bedragen van de werkelijke korfhoogte. Indien je dus een korf hebt met een hoogte van 150 cm, is het aangewezen dat je palen één meter boven de grond uitkomen. Hoe dieper de palen in de grond zitten, hoe beter. Wij raden steeds aan om de palen 60 à 70 cm in de grond te plaatsen voor een langdurige stabiliteit. De afstand tussen het begin van de korf en de allereerste paal bedraagt 40 cm. Daarna plaats je de volgende paal met een tussenafstand van 1,20m. Gebruik een waterpas om te controleren of de palen loodrecht in de grond staan.


Stap 3: sleuf vullen met beton
De laatste stap in het plaatsen van de fundering, is het opvullen van de sleuf met droge beton. Daarna druk je het geheel aan om op die manier een plat oppervlak te krijgen. Zorg ervoor dat de sleuf volledig uitgehard is en ga pas daarna over naar de volgende stap. Laat de beton dus voldoende hard drogen, zo vermijd je alle complicaties nadien.

Stap 4: korven eroverheen schuiven en bevestigen
Vanaf nu kan je de korf over de palen heen plaatsen. Je bevestigt ze aan elkaar door middel van een handtang of waterpomptang. Is er bij jou sprake van een groot project? Dan loont het de moeite om een pneumatisch ringkramapparaat te huren. Wanneer je de korven met elkaar koppelt, zet je het tussenschot samen met de beide uiteinden van de korven tot één geheel.

Stap 5: korven vullen en afsluiten
Het vullen kan beginnen. Je vult best eerst de lege vakken voor 1/4, op die manier kan je de korven in rechte lijn afstemmen. De kleinere stenen kan je in de korven verspreiden, de grote stapel je best met de hand in de korven. Tip: leg de grote stenen met vlakke zijde tegen het net. Sluit na het vullen het deksel met behulp van het pneumatische ringkramapparaat dat al in stap 4 aan bod kwam. Nu is er sprake van een natuurlijke, stabiele scheidingswand die je gemakkelijk kan onderhouden met behulp van een hogedrukreiniger.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat