Vijf eenvoudige stappen om een schommel te maken

Als er een toestel in een speeltuin is waar elk kind opkruipt, is het wel de schommel. Daardoor is wat in het Gents een 'biezebaaze' wordt genoemd het ideale speeltuig om te maken voor of samen met de kinderen. Heb je alvast zin om erin te vliegen? Neem dan zeker ons stappenplan door!

STAP 1: Bepaal de geschikte houtsoort en plaats
Best kies je voor een duurzame en robuuste houtsoort om een schommelconstructie te maken. De ideale optie hierbij is robinia- of acaciahout. Deze houtsoort behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse en heeft een levensduur van meer dan 25 jaar in contact met de grond of aarde. Denk er wel aan om te kiezen voor spintvrij geschuurde palen. Anders zullen de kinderen al gauw geconfronteerd worden met splinters in de huid.
Belangrijk bij het bepalen van de exacte plaats voor de schommel is het vermijden van harde of scherpe voorwerpen in de directe nabijheid. De schommel goed zichtbaar in de tuin plaatsen is meestal ook geen slecht idee.



STAP 2: Steunpalen monteren
Ter ondersteuning van de draagbalk van de schommel plaats je vier schuine palen. Je monteert hiervoor 2 palen kruislings aan elke zijde. Om hieraan te beginnen, leg je best de eerste twee steunpalen op de grond. Laat deze onder een hoek van 30 tot 45 graden kruisen. Zorg er hierbij voor dat elke paal ongeveer 30 tot 40cm uitsteekt. Nadien verbind je de palen met een lange bout met bijpassende moer. Nu kan je twee gaten boren recht door beide palen, terwijl ze op mekaar liggen. Om een mooie aansluiting te verkrijgen, kan je een sparing uitfrezen waarin de kop van de bout dan verzinkt of afdekkapjes gebruiken. Doe hierna hetzelfde met de overige twee steunpalen.

STAP 3: Dwarsbalk fixeren
Zet de constructie die je tot hiertoe hebt gemaakt recht en plaats de dwarsbalk tussen de steunpalen. Best hou je hierbij rekening met de hellingsgraad. De dwarsbalk kan je circa 5 à 10cm voorbij de steunpalen laten uitsteken. Fixeer ze hierna met een bout in elke steunpaal. Om de bout hier mooi weg te werken, kan je opnieuw uitfrezen of gebruikmaken van afdekkapjes. Vervolgens kan je voor verdere versteviging van de constructie zorgen door nog een houten lat te bevestigen tussen de schuine palen. Plaats ook een houten lat tussen de schuine palen en de dwarsbalk.



STAP 4: Constructie in de grond verankeren
Nu kan je beginnen met het graven van vier gaten voor de steunpalen. Dat kan met een spade of een grondboor. Je steekt palen best op zijn minst ongeveer 60 à 70cm diep in de grond. Hierbij geldt hoe dieper de palen, hoe steviger de constructie staat. Hierbij hou je opnieuw best wel rekening met de hellingsgraad. Leg daarna voor het plaatsen van elke paal een steen in het gat om te vermijden dat de palen nog dieper in de grond zakken als je het beton in het gat giet. Vul de gaten vervolgens op met beton en laat de constructie drogen. Je kan hiervoor snelbeton of stabilisé gebruiken zodat je minder lang moet wachten vooraleer het droog is.

STAP 5: Schommelstoel monteren
Bevestig schommelhaken rond de bovenste dwarsbalk om de stoel veilig aan de constructie te bevestigen. Schroef de bout van de schommelhaak hierbij stevig vast zodat de schommelhaak zeker stevig rond de paal zit. Best kies je op voorhand voor een schommelset met gegalvaniseerde schommelhaken. Deze zijn immers bestand tegen roest. De haken zijn zo gemaakt dat je nu gemakkelijk de ring van het touw van de schommel eraan kan bevestigen. Aan een dwarsbalk van 4m kan je zeker zonder problemen twee schommels ophangen. Best reken je op ongeveer 1m aan elke zijde van de schommel.

Xander Van Den Bossche
Xander Van Den Bossche

- Houtexpert
- Junior copywriter met een liefde voor taal
- Digital native