Wat zijn shingles en wat moet ik ermee?

Shingles, een moeilijke term die staat voor een eenvoudig principe. Shingles zijn in feite niets meer dan houten dakleien die erg gemakkelijk door doe-het-zelvers en professionelen op je dak kunnen genageld of geschoten worden. Toegepast bij complexe daken en onregelmatige oppervlakken komen ze pas echt uit de verf. Voorheen werden de plankjes met de hand gekliefd, tegenwoordig worden ze vaak machinaal gespleten, waarbij hun natuurlijke en rustieke karakter behouden blijft.

Hoe plaats ik deze houten leien op mijn dak?
Aan de hand van shingles kan je absoluut een 100 % waterdicht dak verkrijgen. De shingles worden steeds met de dikste zijde naar beneden geplaatst. Bij de onderste rij voorzie je steeds een dubbele rij om een stevige basis te creëren. Vasthechten doen we met roestvrijstalen spijkers, om geen zwarte strepen te krijgen door het effect van de regen op metalen nagels. Zorg ervoor dat je deze niet door je plaatmateriaal heen timmert om vochtaantasting binnen te voorkomen. Dit probleem kan ook meteen verholpen worden door onder de leien een loden laag te plaatsen. Voor een optimaal effect leg je de houten dakleien best op daken met een hellingsgraad met minstens 30°. Het is aangeraden houtplaatjes altijd voor 2/3 te laten overlappen om de perfecte afwatering te verkrijgen. De nokvorsten kunnen, net als de houten dakbedekking zelf, gewoon vastgetimmerd worden met nageltjes. Vergeet niet dat ook wanden met shingles kunnen bekleed worden.


Duurzaamheid
Hoe sneller een oppervlak bekleed met shingles kan drogen, hoe beter. Er bestaan daken in het noorden van Amerika waarvan de bedekking wel 100 jaar oud is. En indien er al eens water door het oppervlak zou sijpelen, dan kan je daken als deze makkelijker herstellen.


Houtsoorten
Ceder is de meest voorkomende houtsoort voor het vervaardigen van shingles.
Dit hout droogt vrij vlot zonder scheurvorming, is zowel manueel als machinaal gemakkelijk te bewerken en bezit een bovengemiddelde duurzaamheid. Een tweede soort is grenenhout, deze is minder kwalitatief, maar wel een pak goedkoper. Verder vinden we deze dakbedekking ook in robinia. Deze kan je zien als het robuuste alternatief voor de twee bovenstaande soorten.

Klik hier om cedershingles te kopen.
Klik hier om grenenshingles te kopen.
Klik hier om robiniashingles te kopen.

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles