Iroko, een betaalbaar tropisch alternatief

De term'tropisch hardhout' klinkt bij veel doe-het-zelvers al behoorlijk prijzig in de oren. Dat komt doordat zij de link meteen maken met houtsoorten als padoek, afromosia, afzelia en ipé. Deze behoren inderdaad tot de duurdere klasse houtsoorten en doen met hun prijskaartje mensen huiveren. En toch zijn er alternatieven die wel degelijk betaalbaar zijn. In deze context loont het de moeite om de houtsoort iroko in de schijnwerpers te plaatsen.

Subtiel, maar goudgeel
Iroko verhoudt zich tegenover padoek en afromosia als een houtsoort met een tekening die eerder subtiel van aard is. Hier zie je geen strakke lijnen in het motief, maar een lichtgekleurd zigzagdessin. Maar het behoudt in eerste instantie de strakke look van tropisch hardhout, perfect voor een moderne setting. De kleur varieert van goudgeel tot goudbruin en zal na een tijdje op prachtige wijze vergrijzen.


Tikkeltje nerveuzer
Hoe komt het precies dat iroko goedkoper is dan een houtsoort als padoek? Heel simpel. Niet alleen de eerder subtiele houttekening speelt een rol, maar tegelijkertijd speelt ook de stabiliteit van het hout een rol. Hoewel het verschil in realiteit grotendeels verwaarloosbaar is, bezit iroko net iets meer leven binnenin het hout. Dat zorgt ervoor dat het onder invloed van weersomstandigheden meer aanleg heeft tot uitzetten of krimpen. Maar wees gerust, dit hoeft geen reden te zijn om het hout niet aan te schaffen indien er geen contact is met grond en aarde waardoor het hout mogelijks grondwater zou kunnen opzuigen.


Derde goedkoper
Gemiddeld is iroko een derde goedkoper dan houtsoorten als afromosia. Dat scheelt dus al bij al een hele hap in het budget, want de kosten kunnen al snel oplopen. Zeker in het geval van een toegangspoort waarbij maatwerk vaak aan te pas komt. Wie niet geeft om een gevlamde tekening, zijn hout gewoon laat vergrijzen en akkoord gaat met een geringe hoeveelheid aan nervositeit, kiest het beste voor iroko.

Klik hier om onze iroko planchetten te ontdekken!

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles