Kunstgras aanleggen in 6 makkelijke stappen

Niet iedereen heeft evenveel vrije tijd om een groot deel van de dag in de tuin door te brengen. Dat brengt een aantal gevolgen met zich mee, onder meer voor het gazon. Een grasperk moet je fit houden waardoor het onderhoud vereist. Een bijkomend nadeel is dan nog eens dat het weer ook niet echt de grootste hulp biedt om onze grasmat fit te houden. De oplossing? Kunstgras natuurlijk. Maar hoe leg je zo’n artificieel grasperk precies aan?

Stap 1: Het originele gras weghalen
Eerst en vooral zorg je ervoor dat je je oude grasperk verwijdert. Dat kan gemakkelijk door middel van een schop. Alleen is dit een techniek die iets langer in beslag neemt. Het kan namelijk met behulp van een graszodensnijder. Dit gereedschap kan je gemakkelijk huren bij een firma als Huurland. Iets duurder voor de portemonnee, maar wel enorm tijdbesparend, eenvoudig en effectief. Aan jou de keuze!
Wens je graag meer uitleg rond het gebruik van zo'n graszodensnijder? Bekijk dan gerust dit filmpje gemaakt door Huurland

©Huurland

Stap 2: zorg voor een vlakke ondergrond
Eenmaal het gras weg is, is het belangrijk om een vlakke ondergrond te creëren. Je zorgt er eerst voor dat deze ondergrond zich 7 centimeter onder de stoep bevindt. Daarna verhoog je het oppervlak met ophoogzand tot het vlak 1 tot 2 cm onder de stoep komt. Je verdeelt het zand gelijkmatig. Hierna tril je het ophoogzand aan tot je een plat geheel krijgt dat overal even hoog komt. Met een strijklat kan je het platstrijken van het zand nog eens extra finaliseren.


Stap 3: een drukverdelend doek plaatsen
Nu de vlakke ondergrond mooi is aangebracht, breng je best een drukverdelend doek op maat aan. Dit doek plaats je mooi op het oppervlak, en kan je met een stanleymes langs de randen op maat snijden. Je zorgt voor een overlapping van 10 cm bij twee aangrenzende stukken doek zodat de volledige zandbasis mooi beschermd is.

Stap 4: kunstgras uitrollen
Je neemt nu de rollen kunstgras bij de hand. Eens je start met het uitrollen, moet je er rekening mee houden dat de grasvezel naar de kant van het huis wijst. Net zoals bij het drukverdelend doek snijd je het kunstgras met een stanleymes. Hiervoor draai je best de mat om, zodat je gemakkelijk in de donkere achterzijde kan snijden. Snijd hierbij de eerste riggel van het kunstgras af met daaraan de overtollige flap.


Stap 5: aangrenzende matten samenbrengen
Ben je toegekomen aan het punt waar twee matten aan elkaar grenzen? Houd zeker rekening met een opening van 2 à 3 mm. Zo vermijd je dat twee stukken kunstgras te dicht tegen elkaar liggen. Je gebruikt kunstgrastape en plaatst die in het midden van de naad. Door de bovenste folie van de tape te verwijderen zorg je ervoor dat de kleverige kant van de tape bovenaan vrijkomt. Zo blijven de matten perfect liggen. Handig: de folie die je van de tape haalt is in twee verdeeld waardoor je de twee matten niet gelijktijdig op de kleverige bovenkant moet plaatsen.

Stap 6: lichtjes bezanden
Eens het kunstgras er volledig ligt, kan je de matten nog lichtjes bezanden. Zo blijven de sprieten beter overeind staan.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat