Zo bescherm je jouw kippen tegen vossen!

Heb je het zelf ooit ook al meegemaakt dat je ’s morgens opstaat om jouw kippen te voederen en er een aantal doodgebeten of verdwenen zijn? Wel, de meest voorkomende klachten in verband met vossen handelen over het doden en roven van pluimvee. Wil je jouw kippen voor eens en voor altijd beschermen tegen vossen en andere roofdieren? Lees dan zeker verder!

Welke opties zijn er voor handen?
Om jouw kippen tegen een vos of een ander roofdier te beschermen, kan je kiezen uit twee opties. Het is een mogelijkheid om een afsluitbaar nachthok te bouwen of te kopen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de kippenren af te sluiten met een stevige omheining. Best bekijk je aan de hand van jouw specifieke situatie welke oplossing er het meest geschikt is.

Tips bij het bouwen of kopen van een kippenhok
Een belangrijk element om het de vos alvast een pak moeilijker te maken, is kiezen voor een kippenhok dat een twintigtal centimeters boven de grond staat of m.a.w. een kippenhok op poten. Een ander voordeel hierbij is dat de bodemplank geen contact heeft met de grond en dus ook niet vochtig wordt. Dit komt alvast ook de levensduur ten goede. Kippenhokken die beschermd zijn door een waterafstotende laag hebben echter de langste levensduur.Een echte must om jouw kippen te beschermen tegen vossen of andere roofdieren is een luik of deurtje waarmee je het hok volledig kan afsluiten. Als je graag het hipste kippenhok uit jouw buurt wilt dan kan je het verder uitbouwen en versterken met een automatische hokopener of ‘chickenguard’. Zo rust je jouw kippenhok uit met een regelbare lichtsensor en timer waarmee je het openen en sluiten van het luik kan automatiseren.

Hoe een omheining bouwen rond de ren?
Plaats allereerst een viertal palen rond de oppervlakte die je rond de ren wil begrenzen. Daarna verbind je de palen bovenaan door middel van balken aan mekaar. Best span je nadien een stevige ijzeren gaas of prairie draad aan de buitenkant van de palen. Zorg ervoor dat je op z’n minst een omheining maakt van 180cm hoog. Op die manier kan de vos er zeker niet overheen springen. Graaf het gaas of de prairie draad 50cm diep in de grond in een hoek van 45° naar buiten of recht in de grond. Vervolgens plooi je de bovenste 40cm van de gaas of draad in een hoek van 30° naar buiten. Voorzie ook twee schrikdraden aan de buitenzijde van de gaas. Plaats er één onderaan op 20cm hoogte en bovenaan op 160cm hoogte. Overspan hierna de volledige ren met een stevig net of met hetzelfde materiaal als de omheining. Tot slot plaats je aan de buitenkant van de ren een rij zware tegels van minstens 40cm breed. Zo kan de vos niet onder de draad graven.

Xander Van Den Bossche
Xander Van Den Bossche

- Houtexpert
- Junior copywriter met een liefde voor taal
- Digital native