De verschillen tussen wilg en hazelaar: glashelder of verwaarloosbaar?
Hazelaar- en wilgentakken kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden: gevlochten tuinschermen, afboordingen… Eén ding is zeker: Hoewel beide houtsoorten vaak voor dezelfde producten gebruikt kunnen worden, is het niet altijd even duidelijk wat de grote verschillen zijn tussen beiden. Wij geven alvast mee dat het alvast twee verschillende houtsoorten betreft die aan elkaar gewaagd zijn.
Minimale uiterlijke verschillen
Op het eerste gezicht is er op visueel gebied niet veel verschil waar te nemen. Beide takken hebben dezelfde structuur en een gelijkaardige kleur, hoewel wilg een eerder lichtere uitstraling kan bevatten tegenover hazelaar die eerder wat bruiner oogt. De waarneembare verschillen met het blote oog zijn in essentie minimaal. Beide houtsoorten zijn perfect geschikt om te gebruiken in een charmevolle, landelijke setting.
De dikte van de tak is allesbepalend
Welke tak zal het langste meegaan: wil of hazelaar? Het antwoord is eenvoudig. Zowel wilg als hazelaar op dezelfde dikte hebben een gelijkaardige levensduur. Alleen is de levensduur volledig afhankelijk van de dikte van de tak. Het is in dit geval niet de houtsoort die de levensduur bepaalt. Een volwaardige, mooi dik gevormde tak bezit een levensduur van ongeveer 8-12 jaar. Vanaf deze leeftijd begint de tak iets brozer te worden en bestaat de kans dat de tak zal kraken. Hoe dunner de tak, hoe korter de levensduur.
Ecologisch
We kunnen dus in ieder geval concluderen dat wilg en hazelaar gelijkaardig zijn qua levensduur en een minimaal verschil in uiterlijk vertonen. Daarnaast bezitten hazelaar en wilg nog geweldige eigenschap. Ze zijn beiden ecologisch doordat ze hun oorsprong vinden in België, Nederland en Frankrijk. Europees hout draagt steeds een milieuvriendelijke stempel omwille van hun lokale karakter. Bovendien ontstaan er bij deze houtsoorten snel nieuwe scheuten. Een reden te meer om voor wilg of hazelaar te kiezen.