Een rustieke look? Ga voor barnwood!

Sommige mensen verkiezen een strakke, gladgeschaafde plank voor gevel of vlonder. Anderen verkiezen dan eerder een rustieke en verweerde look als gevelbekleding of terrasplank. En dat laatste is effectief beschikbaar onder de naam barnwood, hout dat al eens in gebruik werd genomen en door de tand des tijds een authentieke look heeft gekregen. Vergeet dus even de klassieke, gladgeschaafde planchet uit eik, want hieronder doen we de voornaamste eigenschappen van dit product uit de doeken.


Hout met een verhaal
Het barnwood dat beschikbaar is op onze markt, heeft al een heel verleden achter zich. Zo is er hout dat destijds al eens als scheepsvloer werd gebruik. Een ander voorbeeld is hout dat in Canada gebruikt werd om een schuur mee te bekleden, maar doorheen de tijd onder invloed van weersomstandigheden een uniek uiterlijk heeft verkregen. Ook is er bijvoorbeeld barnwood dat destijds dienst heeft gedaan als treinbiels in India en op die manier ook doorheen de jaren een ruw uiterlijk heeft gekregen en gehard werd door de natuur. Ieder type barnwood heeft zijn specifieke uitstraling en kenmerken. Kortom, iedere plank heeft zijn historie en dat maakt het product zo interessant.


Een charmante en levendige uitstraling
Barnwood bezit zonder twijfel een hoge mate aan charme en authenticiteit. Waarom? Heel simpel, het hout heeft al heel wat watertjes doorzwommen, en dat zie je aan de afwerking van het hout. Het kenmerkt zich als een plank die allesbehalve glad geschaafd werd en waar sporen of misschien zelfs verkleuringen in te zien zijn. Voorafgaand werden de spijkers uit het hout gehaald en kreeg het een lichte schoonmaakbeurt. Er is dus quasi geen voorbereiding aan dit hout voorafgegaan.


Onbekend is onbemind
Het idee dat je met een klassieke eiken planchet een robuuste of rustieke uitstraling kan verkrijgen, is een redenering die veel mensen graag volgen om het plattelandsgevoel te verkrijgen. Maar vaak weten doe-het-zelvers niet eens dat er meer mogelijkheden zijn om een rustiek resultaat te bekomen voor hun tuinomgeving. Het kan dus nog altijd een pak ruwer en natuurlijker. Onbekend is vaak onbemind, dus waarom niet eens barnwood proberen? Het hout is niet alleen buiten bruikbaar, maar ook binnenshuis. Conclusie: er zijn duizend-en-één mogelijkheden met dit hout.

Klik hier om ons gamma in barnwood te ontdekken!

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles