Grenen of vuren? De grootste verschillen

Het kan gebeuren dat je voor eenzelfde toepassing, bijvoorbeeld als constructiehout, producten met een gelijkaardig uitzicht tegenkomt die toch een andere naam dragen. Dat geldt zeker en vast voor grenen (foto's hieronder) en vuren (foto bovenaan), die er bijna hetzelfde uitzien, maar toch verschillen hebben. Ook de verschillen wat betreft de fysieke eigenschappen zijn niet altijd even duidelijk vermits ze beiden tot dezelfde duurzaamheidsklasse 4 behoren en beiden een impregnatie ondergaan waardoor ze dus verduurzamen en vaak een groene kleur krijgen.


Haarfijne verschillen bepalen de look
Grenen- en vurenhout die uit eenzelfde groeigebied komen, zijn weinig verschillend. Vurenhout bevat, in vergelijking met grenen, een donkerdere kleur en bezit kleinere noesten. Na een impregnatiebehandeling bezit het vurenhout een meer gelijkmatige kleurtint. Grenen is met zijn hars qua uitzicht geler en grover dan vurenhout, maar bezit nagenoeg dezelfde gevlamde tekening. Op zich is het verschil niet altijd glashelder, maar indien je op toch rekening houdt met deze esthetische kenmerken kan je beide houtsoorten uiteindelijk toch van elkaar onderscheiden.

Grenen laat zich makkelijker impregneren
Beide houtsoorten zijn perfect te gebruiken als constructiehout. Grenen wordt vooral gebruikt voor binnen- en buitenbetimmeringen. Doorgaans is grenen iets stabieler, mede doordat het zich door zijn vettige karakter en open celstructuur makkelijk laat impregneren. Hierdoor leent het zich misschien net iets meer buitentoepassingen waarbij sprake is van contact met grond en aarde. Vuren wordt als gevolg van zijn minder stabiele karakter eerder gebruikt voor binnentoepassingen of als plaatmateriaal. Een kleine tip voor wie vuren gebruikt: zorg er steeds voor dat je beschikt over de C24-kwaliteit, want die is veel hoger dan pakweg de C16.


Groeigebied bepaalt kwaliteit
Het groeigebied kan voor een kwaliteitsverschil zorgen. Het is zelfs zo dat de bomen in Noord-Europa trager groeien waardoor het vuren – of grenenhout een dichte structuur kent in combinatie met minder opvallende noesten. Bijgevolg kent het noordse hout een betere vormvastheid en neemt het minder vocht op dan de versie uit Midden-Europa. Dat uit zich ook in de prijs: de Scandinavische variëteit is een pak duurder dan de Midden-Europese.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat