10 tips om je gazon lenteklaar te maken

Wie droomt er nu niet van een prachtig groen grasperk? Je gazon fit houden is iets wat behoort tot de belangrijkste tuinklussen bij aanvang van de lente, want voorkomen is beter dan genezen. Met deze 10 tips kan je alvast aan de slag om de kwaliteit van je gras optimaal te houden. Weg met de kale plekken, tijd voor de eerste maai- en snoeibeurten!

1. Lang gras in twee beurten maaien
Het is aan te raden om bij te lang gras tweemaal een maaibeurt te voorzien. Bij de eerste ronde zorg je ervoor dat je de enkel de topjes eraf maait. Wacht twee dagen, en voorzie daarna onmiddellijk een tweede beurt om het gras zo op de gewenste lengte te krijgen. Zo zorg je voor voldoende efficiëntie tijdens het maaien.


2. Bemesten moet (maar te veel)
Je gazon bemesten is je grasperk de nodige voeding bezorgen. Op die manier krijgt je grasperk een pak minder te maken met kale plekken, mossen of droge oppervlaktes. Met één ding houd je wel het beste rekening: overdrijf niet met de meststoffen. Het is aan te raden om één keer te bemesten (in maart of april) in de dosis die vermeld staat op de verpakking. Alleen indien heel veel mensen het gras betreden (bijvoorbeeld kinderen) kan je de bemesting nog eens herhalen in juni en/of september.

3. Organische bemesting is aan te raden
Want deze zijn beter voor het milieu en zorgen ervoor dat je perkje mondjesmaat gevoed wordt.

4. Best bemest en bekalk je vlak voor een regenbui
Op die manier kan je ervoor zorgen dat er niets wegwaait.


5. Bekalk enkel indien nodig
Het bekalken van je gazon mag geen dagelijkse kost zijn. Je mag dit alleen doen wanneer de grond er nood aan heeft. Het is dus alleen naar aanleiding van een bodemanalyse dat je je gazon een kalkbeurt mag bezorgen. Indien uit de analyse blijkt dat je bodem kalk nodig heeft, strooi je best minstens twee weken vooraleer je gaat bemesten.

6. Wacht met maaien tot een week naar de bemesting
Want de meststof moet zijn job optimaal kunnen uitoefenen.

7. Gebruik voldoende zaad
Nadat je kale plekken losgeharkt hebt, opgevuld hebt en voorzien hebt van bodemverbeteraar is het tijd om (herstel)zaad te strooien. Wees er zeker van dat je voldoende zaad strooit, ook een stukje over de randen. Op die manier vermijd je rare overgangen tussen recent en oud gras. Nadien zorg je bovenop het zaad voor een nieuwe laag compost of bodemverbeteraar. Vervolgens is het van groot belang dat je de grond aandrukt en bevochtigt tot het zaad kiemt. Wacht tot slot een maand op het resultaat.


8. Mos? Verticuteren is de boodschap
Mos kan je verhelpen door een verticuteerbeurt in te lassen. Hierdoor kan je gras iets dieper wortelen en verhinder je dat onkruid en mos opnieuw de kop gaat opsteken.

9. Maai voldoende
Heb je je gazon een eerste maai- en mestbeurt bezorgd? Dan kan je je perkje vanaf nu om de 10 dagen een maaibeurt bezorgen. Hierdoor blijft je gras in goede staat. Eens de maand mei van start gaat, kan je wekelijks maaien tot augustus. Hierna kan je terugkeren naar de beurt om de 10 dagen. Eens het weer te nat of te koud begint te worden, hoef je het maaien niet meer verder te zetten.

10. Nooit te kort maaien
Indien je je gras te kort maait, kan er weer mos opduiken. En dat wil je niet.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat