Terrasplanken met ribbels als antislip: waarheid of fabel?

Terrasplanken vind je tegenwoordig in verschillende diktes, breedtes en houtsoorten. Ook de keuze voor het al dan niet leggen van een vlonderplank met ribbels aan de bovenzijde behoort tot de mogelijkheden. Op esthetisch gebied zorgt het al dan niet voor een unieke uitstraling en sommigen zeggen dat het voor meer grip zorgt. Alleen valt dat laatste misschien te betwisten, want anderen beweren dat net voor extra gladheid zorgt.

Minder glad?
Het antwoord? Terrasplanken met ribbels zorgen niet noodzakelijk voor minder gladheid of meer grip. De verklaring is op zich heel logisch: in de ribbels verzamelen zich na verloop van tijd vochtdeeltjes en vuil. Daarnaast stimuleren deze infrezingen ook de groei van algen. Laat je dus zeker niet van de wijs brengen wanneer iemand jou vertelt dat het een soort antislip is.

Eenvoudige oplossing
Is het kwaad al geschied? Dan hoef je je allerminst zorgen te maken. Er zijn sproeimiddelen op de markt die algendodend werken en gladheid voorkomen bij regenweer. Naar verluidt zou de infrezing van de lijnen voorkomen dat de plank gaat schotelen. Bespaar jezelf dus de nodige problemen en plaats de plank dus met de vlakke kant naar boven. Tenzij je het op esthetisch vlak echt een meerwaarde vindt natuurlijk.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat