Is een omheining in robinia giftig voor paarden?

Een omheining in robinia zorgt voor een duurzame en rustieke afsluiting voor jouw paarden. Maar helaas gaat vaak het gerucht de ronde dat robiniahout schadelijk zou zijn voor paarden. Het is alleen de vraag in welke mate dit zo is, en of het echt dodelijk zou kunnen zijn. Want zo’n omheining is meteen een serieuze investering en je wil absoluut vermijden dat je dieren naar de dierenarts gebracht moeten worden. Het tegenovergestelde geldt ook: het zou zonde zijn om deze ecologische topper onnodig te negeren als paardenafsluiting.

Schors en droging geven de doorslag
Het is effectief zo dat de bladeren en schors giftig zijn. Paarden kunnen erg negatieve symptomen vertonen bij het eten van de giftige inhoudsstoffen die in die schors aanwezig zijn. Een paard kan al na 70 gram schors te maken krijgen met complicaties. 150 gram schors kan zelfs al dodelijk zijn.

Symptomen duidelijk zichtbaar
Er zijn verscheidene tekens merkbaar wanneer het paard te veel acaciaschors heeft gegeten. Al na 2 uur kunnen de eerste symptomen opduiken. Je kan al merken aan het paard dat het een pak suffer is en zich lusteloos voelt. Ook kan het paard last krijgen van kolieken. Deze verschijnselen kunnen tijdelijk zijn en meteen opgelost raken na een bezoek aan de dierenarts. In het slechtste geval blijven de complicaties chronisch van aard of kunnen ze zelfs tot de acute dood leiden.

Voorkomen beter dan genezen
Hoe zorg je er precies voor dat je je paarden dit lot kan besparen wanneer je toch een omheining in robinia wenst? Eerst en vooral moet het paard in staat zijn om een van zijn voornaamste instincten, het grazen, te bevredigen. Er moet dus genoeg te kauwen zijn in de wijde omgeving. Doordat er niet genoeg gras aanwezig is, wordt het dier gedwongen om naar een ander gewas op zoek te gaan om de honger te stillen. Een tweede, maar moeilijker te realiseren manier om deze ziekteverschijnselen bij je paard te vermijden, is door na te gaan bij je potentiële verkoper of alle schors van de palen weggeschild is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de palen goed gedroogd zijn. Zo verminder je de kans dat het paard zichzelf zal vergiftigen. Kortom, door aan bovenstaande tips te voldoen kom je al een heel eind om je paard van dit leed te behoeden.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat