De 6 beste materialen voor tuinmeubelen

De zomer staat voor heerlijk genieten in de tuin. En om optimaal te kunnen relaxen, heb je zeker en vast nood aan de beste materialen voor jouw tuinomgeving. Jouw tuinmeubelen moeten niet alleen mooi zijn, maar moeten ook lang meegaan. Het is dus voornaam om de meest duurzame opties te kiezen en zo vele jaren te genieten van jouw meubilair. Hieronder een opsomming van de zes beste materialen.

1. Kunststof
Composiet blijft een echte klasbak op het gebied van duurzaamheid. Materialen zoals WPC kunnen het hele jaar buiten staan zonder een grote mate aan onderhoud. Zijn er toch aftekeningen? Dan kan je gerust met behulp van water en een zacht reinigingsmiddel aan de slag om het vuile goedje eraf te krijgen!

2. Wicker
Opnieuw kunststof, maar dan gevlochten. Dat is hoe we wicker het beste kunnen omschrijven. Dit materiaal heeft doorheen de jaren een enorme opmars gemaakt in het universum van de tuinmeubelen. Reinigen doe je ook op dezelfde manier, met een sopje dus. Waar je wel op moet letten, is zijn kwetsbaarheid bij koude temperaturen. Het vlechtwerk kan hard en broos worden waardoor het kan kraken wanneer je erop gaat zitten. Houd ze dus binnen tijdens de wintermaanden.


3. Aluminium
Aluminium hoeft weinig introductie door zijn vele voordelen. Net als de voorgaande materialen behoeft het geen onderhoud, en het is dan ook nog eens roestbestendig. Het enige wat je hoeft te doen, is het aluminium af en toe eens reinigen. Verder kan het permanent buiten blijven staan.


4. Staal
Afhankelijk van hoe het staal afgewerkt is, kan het mogelijk zijn dat het vatbaar is voor roestvorming. Zie je een roestplek opduiken? Onderneem dan meteen actie. Je krabt het roest het beste weg en bewerkt het staal meteen daarna met een laagje verf. Tot slot kan een laag autowas ook voldoende soelaas bieden.

5. Bamboe en riet
Vaak hebben natuurlijke grassen het moeilijk wanneer zij in contact komen met regen. Indien je ze op tijd en stond voorziet van beschutting, is er natuurlijk geen enkel probleem. Een ander hulpmiddel om bamboe en riet weerbestendiger te maken, is het aanbrengen van een coating. Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen in de meest courante doe-het-zelfzaken. Breng dit elk jaar minstens één keer aan, en je zit ongetwijfeld safe.


6. Hout
Wie voor hout kiest, informeert zich het beste naar de eigenschappen ervan. Er zijn wel degelijk niet-behandelde houtsoorten die gerust buiten kunnen vertoeven, zoals teak en steigerhout. Maar ook andere houtsoorten, zoals douglas, zijn een aanrader voor jouw tuinomgeving. Elke houtsoort vergrijst. Indien je toch de originele kleur van het hout wenst te behouden, kan je te werk gaan met een olie of beits om toch de authentieke tint zo goed mogelijk te bewaren. De poten van houten meubilair bescherm je tegen oprukkend vocht door middel van beschermhoezen in rubber te gebruiken.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat