Hoelang leeft een paardenomheining?

Heb je nood aan een houten hek om je paarden veilig achter te laten grazen? Er zijn tegenwoordig talloze opties beschikbaar in allerlei diverse uitvoeringen. Maar welke houtsoort gaat nu precies het langste mee om zo optimaal van de afsluiting te kunnen genieten? Wij namen alvast de proef op de som.

1. Ge?mpregneerd grenen
Behandeld grenenhout is een echte klassieker binnen de wereld van de paardenomheining? De reden? Simpelweg de prijs-kwaliteitsverhouding. Doordat het noestenrijke grenenhout een impregnatie kreeg, kan het tot ca. 15 jaar meegaan in contact met grond en aarde. De groene kleur zal na verloop van tijd vergrijzen.


2. Kastanje
Er gaat niets boven de landelijke charme van een post- en railomheining. En laat kastanje niet alleen een prachtig robuuste houtsoort zijn, maar ook nog eens een duurzame. Deze houtsoort behoort tot duurzaamheidsklasse 2, waardoor een levensduur van 15-25 jaar geen enkel probleem is na plaatsing in de grond. Een bijkomend voordeel? De smaak van het looizuur waardoor paarden niet snel aan de omheining zullen knagen.

3. Robinia
Op zoek naar dezelfde esthetische kwaliteiten van kastanje, maar dan met een langere levensduur? Dan is robinia, ook wel pseudo-acacia genaamd, de perfecte houtsoort voor jou. Deze houtsoort kan van nature een levensduur van 25 jaar of langer aan doordat de acaciabomen lang de tijd hebben gehad om te groeien en zich in die tijd konden wapenen tegen koude weersinvloeden. Kortom, de absolute topper onder de Europese hardhoutsoorten.


4. Tropisch hardhout
Indien je toch dezelfde levensduur wenst als robinia, maar liever niet de landelijke houtsoort wenst, kan je natuurlijk opteren voor tropisch hardhout. In contact met grond en aarde kan tropisch hout net zoals robinia gemakkelijk een leeftijd aan van 25 jaar of langer. Courante tropische hardhoutsoorten die vaak als paardenomheining gebruikt worden, zijn onder andere bangkirai en angelim vermelho. Dergelijke houtsoorten bezitten van nature een lange levensduur, waardoor ze een echte aanrader zijn.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat