Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid. Want de ene houtsoort is de andere niet.

Wilg en hazelaar
Wilg en hazelaar zijn aan elkaar gewaagd. Naast een gelijkaardige look, beschikken deze takken ook over een soortgelijke duurzaamheid. Dit vereist wel enige nuance: de levensduur van de takken is recht evenredig met de dikte ervan. Hoe dikker de tak, hoe langer die zal meegaan. Een tak op maximale dikte zal gemiddeld 8 tot 12 jaar meegaan zonder contact met grond en aarde. Eens de tak deze leeftijd nadert, begint ze uit te drogen en wordt ze broos.


Kastanje
Tevens gekend voor zijn naturelle uitstraling, is kastanje. Vermits deze houtsoort een ontzettend ecologisch karakter bezit en vaak gebruikt wordt als paal met rechtstreeks contact in de grond, bezit die een lange levensduur. Algemeen kunnen we zeggen dat kastanje, dat behoort tot duurzaamheidsklasse 2, 15-25 jaar meegaat, maar deze leeftijd is slechts gebaseerd op grondcontact. Vermits het scherm zelf de grond niet zal raken, zal het vermoedelijk nog langer meegaan.


Robinia
De absolute winnaar onder de gevlochten tuinschermen uit hout is ongetwijfeld robinia, ook wel pseudo-acacia genaamd. Deze houtsoort behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse en kan zich perfect meten met tropisch hardhout en bezit een levensduur van 25 jaar (of langer in contact met grond en aarde) . Vermits het hout net zoals bij de kastanje schermen geen grondcontact maakt, kan de levensduur dus ook gerust wat extra jaren uitlopen, zelfs tot 60 jaar!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat