De beste natuursteen kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken? Raakt jouw favoriete natuursteensoort snel beschadigd? Welke afwerking past beter bij jouw project? Wij geven jou alvast 4 tips mee om de juiste keuze te maken!

1. Uiterlijk
De look van de natuursteen is natuurlijk van levensbelang, want je wil graag een blauwsteensoort die je zelf mooi vindt om naar te kijken. Zal de steen passen bij de rest van je tuinomgeving? Wens je een rustiek resultaat, of mag het toch wat moderner zijn? Hieronder een aantal belangrijke parameters die kunnen helpen:
• Wens je een egale kleur, of mogen er wat kleurschakeringen aanwezig zijn?
• Verkies je een lichte kleur zoals de Chinese tegels of mag het toch wat donkerder zijn zoals de tandur black?
• Welke afwerking verkies je? Zo is eer een onderscheid tussen geschuurd, getrommeld, verzoet of gebouchardeerd (zie foto hieronder).
• Zoek je een grote tegel, of eerder een kleine? Want dit bepaalt meteen of je tegelterras er ruimer of juist krap zal uitzien.


2. Prijs
Duurzaamheid en kostprijs gaan hand in hand, en dat geldt natuurlijk ook voor natuursteen. Welke elementen bepalen nu de prijs? Hier alvast een opsomming:
• Beschikbaarheid van het moment: indien er meer onbruikbare steen uit de groeven wordt ontgonnen, zal de blauwsteen duurder worden
• De klasse van de natuursteen: elk type wordt onderverdeeld in een bepaalde categorie. Het spreekt voor zich dat blauwsteen uit een lagere klasse goedkoper is, maar dat deze soort vatbaarder is voor afwijkingen. Raadpleeg steeds op voorhand een expert om te weten te komen of de steen wel bestemd is voor het gebruik dat je zelf voor ogen hebt. Want een natuursteensoort die waar snel slijtage op komt, kan ervoor zorgen dat de reparatiekosten enorm kunnen oplopen.

3. Aanleg
De plaatsing van je natuursteenterras vraagt vanzelfsprekend de nodige kennis omtrent de steensoort, de zetmaterialen, de ondergrond, legmotieven, voegrichtingen... Informeer jezelf grondig vooraleer je meteen een keuze maakt. Zeker wanneer je niet alles in handen wil geven van een professional om kosten uit te sparen.


4. Onderhoud
Onderhoudsvrije blauwsteensoorten bestaan helaas niet. Zowel de dure als goedkopere types natuursteen hebben nood aan verzorging. De mate waarin een soort meer onderhoud nodig heeft, is vooral afhankelijk van de ligging van het terras. De groene aanslag treedt minder op wanneer de stenen in de zuidelijke richting gelegd zijn. Een natuursteenterras dat minder in contact komt met zonlicht of een hogere graad van vochtigheid bezit, krijgt ook vaker last van groene aanslag. Sommige tegels zijn ook van nature minder vatbaar voor groene aanslag, zoals de tegels uit blauwe hardsteen of keramiek.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat