5 tips om brandhout perfect te drogen

De zomer is in aantocht, dus de lange avonden komen eraan. Om het ’s avonds even warm te maken als overdag kan je beroep doen op een vuurkorf. Hiervoor heb je brandhout nodig. En hier wringt vaak het schoentje, want niet alle brandhout is even droog. Dit is essentieel om het beste resultaat te behalen en optimaal van je vuurtje te kunnen genieten. Hieronder geven we 5 tips mee die jou een handje kunnen helpen om je hout je juiste droging te bezorgen.

1. Kleine houtblokken
Door het hout in kleine blokken te klieven, gaat je hout veel sneller drogen. Het is aan te raden om alle houtblokken met een dikte van 8 diameter nog eens door midden te hakken.

2. Buiten laten drogen
Je hout laten drogen op een open plek in de tuin is steeds een goed idee omdat de wind er vanuit elke hoek door kan waaien. Minder effectief is het hout tegen een muur of in een garage plaatsen. Zeker de garage kan een vochtige plek zijn waarin de kans op beschimmeld hout niet onbestaand is.

3. Bewaar het op een droge ondergrond
Stenen, paletten, ijzeren buizen… Alle materialen die ervoor zorgen dat je brandhout geen contact maakt met een vochtige ondergrond zijn van levensbelang voor jouw brandhout. Vele vocht-en schimmelproblemen steken meteen de kop op eens het hout water uit de grond begint op te slorpen. Zorg dus best voor een droge basis voor jouw brandhout!

4. Bedek het hout
Hoewel je het hout best buiten opslaat, is regenwater des duivels voor je brandhout. Bedek het hout met een golfplaat, of onder een overkapping waar de wind onder kan blazen. Het hout omhullen met een plastic zeil is minder geschikt omdat de het hout geen ventilatie krijgt en daardoor vatbaarder is voor schimmels.

5. Alles is brandbaar
Weg met de mythe dat enkel beuk of eik kunnen dienen als brandhout. Letterlijk elke houtsoort kan gedroogd worden, bijvoorbeeld ook coniferen. Gewoonlijk duurt het proces van droging een tweetal jaar. Maar in het geval van coniferen zijn het de harsen die wat moeilijker drogen, waardoor het proces ongeveer 3 jaar in beslag neemt.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat