Shou sugi ban: duurzaam hout door verbranding

Hout een hogere duurzaamheid bezorgen door het bovenste laagje te verbranden, klinkt gek toch? Niet volgens de Japanse traditie, want zij ontdekten met hun shou sugi bantechniek een manier om hun hout langer mee te laten gaan. Niet alleen verbetert de levensduur van het hout, maar krijgt het ook een uitgesproken esthetiek. Het resultaat? Verweerd zwarthout met een charmant reliëf.

Zwartgebrand
Shou sugi ban betekent letterlijk ‘gebrande cipres’ en is ontstaan in de 18de eeuw. De ontstaansreden is zeer eenvoudig: de Japanners waren op zoek naar een manier om hun huizen te beschermen tegen slechte weersomstandigheden en bosbranden. Vandaag wordt de techniek nog steeds toegepast op houtsoorten als eik, douglas en thermisch behandeld hout. Veel zagerijen branden het hout tegenwoordig zelfs in hun eigen atelier. Tijdens het proces worden de planken per drie stuks tegen elkaar gezet. Op die manier ontstaat een schoorsteen waarbinnen vuur wordt geblazen.

Koolstof als beschermlaag
Hierdoor ontwikkelt zich een koollaag met een tweeledige functie. Enerzijds zorgt de koolstof voor een brandvertraging maar ook voor een afweersysteem tegen schimmels en insecten. Hout dat al eens gebrand heeft, zal op zijn beurt minder snel vuur vatten. Daarnaast biedt een hittebehandeling (denk maar aan thermowood) bacteriën minder kansen. En met daarbovenop nog eens een fixerende finish zal het hout geen zwarte kleur meer aftekenen.


Gevel en interieur
Niet alleen de duurzaamheid is een troef van het zwartgeblakerde hout, de moderne uitstraling trekt ook meteen de aandacht. Meestal kom je het hout tegen als gevelbekleding van woningen met een eigentijdse look, maar ze zijn daarnaast ook in te vinden als tafel of muurbedekking in het interieur van een woonkamer. Eén ding is zeker: je kan zo creatief omspringen met deze zwarte parel als je zelf wilt!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat