Teak: wat zijn de voornaamste eigenschappen?
De tropische hardhoutsoort teak is alomtegenwoordig in onze tuinomgevingen, voornamelijk als tuinmeubel. Een van de bekendste houtsoorten in ons exterieur dus, maar wat kenmerkt deze houtsoort nu zo? Graag werpen wij een blik op het uitzicht, de duurzaamheid en tot slot het ecologische aspect. Zo weet jij precies waar jouw boombank of tafel vandaan komt en hoe kwalitatief jouw product precies is.
Uitblinker qua duurzaamheid
Teakhout behoort tot duurzaamheidsklasse I en wordt daardoor bestempeld als zeer duurzaam, waardoor het in staat is om 25 jaar of zelfs langer mee te gaan in contact met grond en aarde. De reden hiervoor is de trage groei van de boom: het duurt ongeveer 70 tot 90 jaar om een volgroeide boom te verkrijgen. Het hout gaat bijgevolg niet snel rotten in contact met water, waardoor het vaak dienst doet als scheepsdek, gevelbekleding, tuinmeubel of als buitendeur. Het vindt zijn oorsprong in de Aziatische moessonwouden, meer bepaald in landen als Myanmar, Indonesi?, India, Laos en het noorden van Thailand. Een andere populatie is onder meer te vinden in Afrika, maar ook in Centraal-en Zuid-Afrika. Voor de levensduur hoef je het dus zeker niet te laten!
Gevarieerde bruinschakeringen
De kleur van teakhout varieert van licht- tot goudbruin met een oranje toets. Na een periode van ongeveer 6 tot 8 weken gaat het geheel over in een effen, bruine tint. Hierna zal de kleur overgaan in een egale en naturelle grijstint. Verder beschikt het hout door zijn tropische achtergrond logischerwijs niet over knopen. Wil je toch de originele kleur van het teakhout behouden? Gebruik dan best op regelmatige basis teakolie om de verkleuring tegen te gaan. Best ontvet je het hout vooraleer je de olie aanbrengt.
Controversieel, maar verbetering is op komst
Vaak krijgt wordt teak beschouwd als een houtsoort met een bedenkelijke reputatie, dit vanwege de import van het hout uit Zuidoost-Aziatische landen met een politiek onstabiel klimaat. Het heeft ook zijn weerslag op het bosbeheer. Ondertussen krijgen fondsen moeilijker de goedkeuring van de Autoriteit Financi?le Markten om teak te kappen omwille van een grondige controle op de sector. Niettegenstaande het negatieve beeld dat van de houtsoort geschetst wordt, hoeft investeren in teakhout als tuinbank niet noodzakelijk onethisch te zijn. Je kan er immers voor opteren om voor teak met een FSC-keurmerk te kiezen, zo kies je toch voor de zekerheid van een milieuvriendelijke oplossing.