Tuintrends 2020 DEEL 1: Op maat van het klimaat

Meer en meer ondervinden we dat het klimaat evolueert. De winterperiode van het kersverse tweede decennium van het tweede millennium illustreert dit des te meer. Wil jij weten hoe je ook jouw tuin klaarmaakt voor het klimaat van morgen? Lees dan zeker de tips hieronder!

1. Voorzie een slimme waterafvoer
Wanneer het pijpenstelen regent, zal je profiteren van een slimme waterafvoer. Zo kan je jouw terras onder afschot leggen. Dat wil zeggen met een lichte daling richting het gazon. Hierdoor vermijd je plasvorming op het terras. Merk je op dat jouw grond moeilijk water opneemt? Dan kan je met afvoerputjes, goten, watervaten en infiltratiekratten een systeem op poten zetten om dit te reguleren. Wil je een meer natuurlijke oplossing om dit probleem te verhelpen dan kan je ook een grindkoffer of infiltratievlak aanleggen. Zo kan het water rustig wegsijpelen.
Wanneer je jouw tuin aanlegt, is het ook handig om er rekening mee te houden dat water vaak moeilijker weg kan op bestrating. Om die reden raden experts aan om bestrating steeds te combineren met een bloembed, grasperk of grind.



2. Zorg voor een goed bewateringssysteem
Naast stevige regenbuien hebben we in onze contreien ook steeds meer te maken met een hittegolf. In tijden van droogte is een goed bewateringssysteem ontzettend nuttig. Zo kan je een systeem installeren met druppelbewatering dat zeer zuinig is in verbruik en waardoor je niet iedere dag zelf hoeft te sproeien. De oplossing waarmee je echter het meest bespaart, blijft een klassieke regenton waarmee je regenwater opvangt. Ook een waterslang met kleine gaatjes is voordelig. Net zoals bij de druppelbewatering voorkom je hiermee dat een groot deel van het water verdampt voor het de grond raakt.



3. Creëer schaduw
Doordat we op een jaar steeds meer warme en droge periodes kennen, is schaduw creëren ook om gezondheidsredenen zeer belangrijk. Bomen en struiken zijn natuurlijke elementen die bescherming bieden tegen de zon. Natuurlijk duurt het even vooraleer een boom de gewenste grootte bereikt. Indien je zelf het heft in handen wil nemen, kan je met een tuinwand of -scherm ook al wat schaduw creëren. Met een glazen schuifwand kan je ervoor zorgen dat jouw bijgebouw van de zon is afgesloten en je toch nog kan genieten van de natuur.



4. Kies voor functionele beplanting
Aan de hand van een bodemonderzoek krijg je een mooi overzicht van waar je in jouw tuin welke beplanting het best plaatst. Niet alle gewassen zijn even goed bestand tegen extreme droogte of stevige neerslag. Daarom kom je best te weten wat de natte en droge, zonrijke en schaduwrijke plekken zijn op jouw erf. Op die manier kan je de beplanting strategisch indelen en de gewassen telen in wat voor hen de meest voedzame omgeving is.



5. Ga voor tegels met een lichte kleur en let op de bovenlaag
Als de zon een poos op jouw tegels schijnt, kunnen deze gloeiend heet worden. Leuk is dit uiteraard niet wanneer je blootvoets rond loopt. In exotische landen met een tropisch klimaat kiezen de inwoners vaak om hun huis wit te schilderen of om met licht gekleurde materialen aan de slag te gaan. Dezelfde gedachte kan je in overweging nemen om jouw tegelterras aan te leggen. Lichtere materialen nemen namelijk veel minder snel warmte op dan donkerkleurige. Naast de kleur kan je ook met de bovenlaag een belangrijke stap zetten richting een tegelterras op maat van het klimaat. Tegels met een coatinglaag of een keramisch oppervlak zijn namelijk veel beter bestand tegen groenaanslag. Ze nemen minder vocht op en zijn makkelijker schoon te maken.



Ontdek ons ganse aanbod in natuursteen HIER

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles