Een buitenvolière als liefdesnest voor jouw vogels

Iedere vogelliefhebber streeft het beste na voor zijn gevederde vrienden. Een buitenvolière is daarom heel populair onder vogelliefhebbers. Wil je weten waarom een buitenvolière de beste keuze is voor jouw vogels en waarmee je rekening moet houden om deze te plaatsen? Lees dan zeker verder!



Buiten versus binnen
Als je als vogelhouder je buikgevoel volgt dan weet je dat een buitenvolière tal van voordelen biedt ten opzichte van een vogelkooi binnenshuis. De grootste troef van een buitenvolière zit hem in de natuurlijke omgeving die voor de diertjes wordt nagebootst. Ze krijgen ten allen tijden frisse lucht en genieten van het groen in de omgeving. De vogeltjes voelen zich hierdoor veel beter op hun gemak en zijn veel actiever dan binnenshuis. Doordat ze ook beter zicht hebben op het leven buiten de kooi, zullen ze sneller overgaan tot broeden. Als vogelliefhebber geef je met een volière ook extra pigment aan jouw tuin. Laten we eerlijk zijn, wat is er ook voor jou fijner dan buiten genieten met het gefluit van vogeltjes om je heen?

Hoe ga ik praktisch te werk?
Om een buitenvolière te bouwen schaf je best een bouwvergunning aan. Hiervoor kan je toestemming vragen aan jouw gemeente. Wanneer je in een huurhuis of appartement woont, informeer je best ook even bij de eigenaar of er contractuele bepalingen zijn in verband met verbouwingen aan de woonst of tuin. De gemeente zal vragen om bouwtekeningen en benodigde materialen op te geven. Voor meer informatie surf je best even op de website van jouw gemeente of kan je langs gaan bij het loket.

Zelf de volière bouwen
Door zelf een vogelkooi te bouwen bespaar je in de meeste gevallen ongeveer 50% uit van je budget. Hout is hierbij de goedkoopste en charmantste keuze. Een houten volière gaat namelijk het mooist op in de natuur en ook jouw vogels voelen zich hier het lekkerst bij. Heel veel buitenvolières worden opgebouwd in douglas of larikshout. Deze houtsoort van Europese bodem heeft namelijk een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding en gaat geruime tijd mee. Als je van parkieten of papegaaien houdt, denk er dan zeker aan om de houten constructie te schilderen. Zo voorkom je dat de beestjes eraan zullen knagen. Als je klaar bent met construeren, kan het gaas worden gespannen. Hierbij kan je kiezen voor een dubbeltjesgaas met ronde mazen of een volièregaas met vierkante mazen. Een goede tip is om het gaas zwart te verven. Op die manier verbeter je de zichtbaarheid van jouw vogels.

Een schets van jouw structuur is het startschot om aan jouw project te beginnen. Het is aangewezen om hierbij rekening te houden dat de kooi best een hoogte van om en bij de twee meter heeft. Zo geef je de vogels een aangename hoogte om te kunnen vliegen en heb je zelf een prettige ruimte om schoon te maken. Bij het tekenen van de schets kan je ook al nadenken over het nachthok dat bescherming biedt tegen tocht, vorst en vocht.

Stap voor stap
We kunnen dus besluiten dat het echt wel een meerwaarde is om zelf een volière te bouwen. Ga voor een buitenvolière omwille van de tal voordelen voor de vogels en jezelf. Houd rekening met de reglementering van jouw gemeente vooraleer je begint. Vergeet zeker niet om op voorhand een schets te maken van het project en creëer een natuurlijk omgeving door te werken met hout.


Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles