Hoe worden bamboe terrasplanken gemaakt?

Bij het bekijken van deze website, ben je misschien al gestoten op terrasplanken in bamboe. Iedereen kan zich het karakteristieke uitzicht van bamboe voor de geest halen: een holle buis die geel of zwart is en makkelijk buigt. Hoe kan het dat hiervan dan terrasplanken gemaakt worden?

Laat je niet misleiden door wat bamboe is voor het een terrasplank wordt: een terrasplank in bamboe heeft duurzaamheidsklasse 1 en is even hard als gewoon tropisch hardhout zoals ipé of padouk. De planken zijn heel stabiel, gaan prachtig vergrijzen en bovendien nog eens heel eenvoudig te plaatsen: dankzij de kopse tand-groefverbinding én omdat je clips kan gebruiken. Het enige nadeel van bamboe is de prijs, die eerder aan de hoge kant ligt. Dat komt enerzijds omdat dit zo’n topplanken zijn – je betaalt meer voor hogere kwaliteit – en anderzijds door het proces dat bamboegras moet ondergaan om een terrasplank te worden.Hoe verloopt het proces van bamboe?

Bamboestammen hebben 4 à 5 jaar nodig opdat ze rijp genoeg zijn om te oogsten. De bamboestam wordt in de lengterichting in strips gezaagd, waarna de groene buitenschil wordt verwijderd. Hierna begint het stoomproces: net als bij thermisch behandeld dennenhout wordt alle ‘leven’ kapot gemaakt door de hitte. De suikers die in bamboe zitten, verbranden mee en daardoor krijgt de plank zijn typisch diepe, bruine kleur. De draadjes worden dan geperst tot plank, waardoor ze een heel grote dichtheid en dus hardheid hebben. Hierna worden ze, net als gewone planken, verzaagd tot terrasplanken.

Hoe ecologisch is bamboe?

Zeer ecologisch! Zoals je eerder kon lezen heeft een bamboestaaf slechts vier à vijf jaar nodig om volwassen te worden, in tegenstelling tot 50 of zelfs 100 jaar bij andere houtsoorten. Hierdoor zal er nooit een tekort aan bamboe zijn. Bovendien zijn onze bamboe terrasplanken FSC-gekeurd en gebeurd het kappen onder verantwoord bosbeheer.

Bamboe gaat heel lang mee en hoe langer een product meegaat, hoe minder snel het vervangen moet worden, wat ook weer goed is voor het milieu. Bovendien worden bamboeplanken nog gerecycleerd tot bijvoorbeeld spaanplaten of wordt bamboe verbrand in biomassacentrales, wat zorgt voor groene stroom.

Ontdek ons gamma in bamboe terrasplanken hier!


Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles