Tuinstijl De Ecotuin: Hoe creëer ik een duurzame en ecologische tuin?
Hoe je met jouw tuin omgaat, speelt een belangrijke rol in de steeds groeiende druk binnen het ecosysteem. Een ecologische tuinindeling en de keuze voor duurzame materialen heeft een zeer positief effect op het vertragen van de klimaatverandering, het verminderen van energieverbruik en het verminderen van verspilling. Wil je ook jouw steentje bijdragen aan een beter leefmilieu? Bekijk dan zeker ook even onderstaande tips en tricks.
1. Start met moestuinieren
De groenten en fruit die we aantreffen in de gekende supermarktketens worden gekweekt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Om ook bepaalde gewassen te telen buiten het natuurlijke seizoen wordt er verwarming ingezet. Kies je voor een eigen ecologische moestuin dan ga je net omgekeerd te werk. Met organische meststoffen kan je jouw bodem ecologisch onderhouden. Het bodemleven zet deze om in humus en dat zorgt op zijn beurt voor de nodige voedingsstoffen voor jouw groenten. Vaak is het een misvatting dat je om te moestuinieren een grote tuin nodig hebt. Gelukkig is dit in de realiteit niet het geval. Met een moestuinbak of kruidenbak heb je een ideaal starterspakket. Bovendien kan je door bepaalde kruiden, planten en groenten te combineren bestrijdingsmiddelen vermijden. Zo zorgt een combinatie van bieslook en tomaten er bijvoorbeeld voor dat bladluizen uit de buurt blijven. Deze knappen namelijk af op de ajuinengeur van bieslook.
2. Kies voor houten tuinmeubilair
In een ecotuin tracht je uiteraard zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Die lijn trek je uiteraard ook door naar jouw tuinmeubels. Houtsoorten als eik, robinia en Europese lariks hebben een lage ecologische voetafdruk door hun groeigebied. Ze zijn van Europese origine waardoor het traject naar de consument korter is dan bij tropische houtsoorten. Daarenboven past houten tuinmeubilair enorm goed in een naturelle ecotuin. Het hout gaat mooi op tussen de begroeiing en beplanting en verkrijgt na x-aantal tijd ook een knappe verweerde vergrijsde uitstraling. Ben je een creatieve duizendpoot en hou je van doe-het-zelven? Dan is het zeker ook een optie om eigen tuinmeubels te vervaardigen. Zo leent bijvoorbeeld steigerhout zich ook er ook zeer goed toe om een zomerse bar of loungeset in elkaar te boksen.
3. Een overkapping met natuurlijke begroeiing
Een houten pergola of prieel is een heel charmante toevoeging aan jouw ecotuin. Een beetje schaduw kan bovendien op hete zomerdagen wonderen doen. Je kan jouw constructie bijvoorbeeld klassiek opbouwen met eiken constructiebalken en laten begroeien met klimop of andere klimplanten. Een druivelaar is ook een zeer leuke toevoeging op het dak van een pergola. Een groen dak heeft naast een esthetische meerwaarde ook een functioneel voordeel. Het hemelwater wordt op deze manier natuurlijk verwerkt. Daarnaast kan je ook opteren voor een speelse constructie. Spintvrij geschuurde robinia palen hebben zeer naturelle, speelse en grillige vormen. Hiermee kan je dus zeker een bos- of oerwoudgevoel oproepen in jouw eigen tuin. Daarnaast zijn deze palen ook perfect bruikbaar voor het bouwen van natuurlijke speeltoestellen of een machtige boomhut. Twijfelde je nog hoe je jouw hangmat in de tuin zou bevestigen? Met twee spintvrij geschuurde palen is dit in een wip gebeurd.
4. Ga voor duurzame bestrating
Een gehele tuin in gras en beplanting is natuurlijk de meest ecologische optie van allemaal. Toch is het meer dan normaal om jouw ecotuin te voorzien van een wandelpad of een terrasje. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor materialen met een lange levensduur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tegels in graniet of Belgische blauwsteen. Graniet is een stollingsgesteente dat miljoenen jaren geleden door de natuur is gevormd. Deze natuursteen bevat een zeer grote hardheid, vastheid en bijgevolg ook duurzaamheid. Daarenboven glinstert graniet prachtig in de zon. Belgische blauwe hardsteen is door de ontginningsregio een zeer ecologische optie. In Zinnik en Henegouwen wordt de blauwsteen of arduin bloot gelegd, ontgonnen en verwerkt. De volledige productie gebeurt op eigen bodem waardoor het traject naar de consument bijzonder kort is. Daarnaast is petit granit slijt- en drukvast, solide en niet-poreus. Hierdoor gaat deze natuursteen in principe eeuwig mee.
5. Zorg voor beestjes om je heen
Een ecologische tuin zonder dieren, is als een café zonder bier. Heb je een hond of kippen? Dan kan je jouw kippenverblijf of hondenhok integreren tussen het groen in jouw gazon. Zo creëer je voor jouw trouwe viervoeter of legkippen alvast een klein paradijs. Daarnaast is het uiteraard ook de bedoeling om op natuurlijke wijze bewoners voor jouw ecotuin aan te trekken. Vooral insecten spelen een belangrijke rol in de levensloop van jouw tuin. Er zijn heel wat insecten die nuttig zijn. Denk maar aan lieveheersbeestjes en gaasvliegen die bladluizen opeten. Helaas is er ook ongedierte dat je tuin ongewild vernietigd. Slakken, rupsen en larven zijn bijvoorbeeld vaak een plaag. Een onnatuurlijke manier om deze beestjes uit de weg te ruimen, zijn synthetische insecticiden, fungiciden en onkruidverdelgers die giftig zijn voor het milieu. Een natuurlijke oplossing voor dit probleem is echter heel simpel. Trek zoveel mogelijk vogels aan in jouw tuin. Je zal niet alleen gelukkig worden van het gefluit van deze gevleugelde vrienden, je zal ze al gauw beschouwen als de beschermers van jou ecotuin.