Blokprofielen in houten planken: hoe kies je?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.Een blokprofiel, een wat-profiel?

Allereerst: wat is een blokprofiel precies? Een plank met blokprofielen bestaat steeds uit meerdere kleinere blokjes die worden uitgefreesd om zo een reliëf te creëren. Logischerwijs telt een enkel blokprofiel één blokje, een dubbel blokprofiel twee blokjes, een tripel of triple drie en een vierdubbel, quatro, quattro of kwatro blokprofiel telt dan weer vier blokjes. Zoveel opties! Maar hoe kies je nu in 's hemelsnaam?

Factoren die je keuze kunnen beïnvloeden

Om de juiste keuze te maken, moet je ten eerste letten op het visuele aspect. Dat aspect houdt rechtstreeks verband met de grootte van je gevel. Hoe groter je gevel, hoe minder druk het profiel. Voor een hele grote gevel zal je dus eerder kiezen voor een enkel, dubbel of triple blokprofiel. Een grote gevel bekleed met een quatro of vierdubbel blokprofiel zal er bijvoorbeeld al snel te druk uitzien.

Ten tweede is het belangrijk om op voorhand te bepalen of je de houten bekleding horizontaal of verticaal wil plaatsen. Latten met een enkel blokprofiel zijn bijvoorbeeld vaak afgeschuind, en zorgen zo voor een goede afwatering wanneer ze horizontaal zijn geplaatst. Als je een enkel blokprofiel echter verticaal plaatst, dan krijgt je links en rechts een verschillend aanzicht door die afschuining. Een dubbel of tripel blokprofiel kan je in dat opzicht zowel horizontaal als verticaal plaatsen, omdat die profielen vaak gelijkmatig afgeschuind zijn aan beide kanten. Alvorens het soort blokprofiel te kiezen, is het dus interessant om eerst te bepalen of je horizontale of verticale bekleding het mooist vindt.

Ten derde kan het plaatsingsgemak ook een grote rol spelen in je keuze. Wil je graag snel klaar zijn met de plaatsing? Dan kies je het best niet voor een enkel blokprofiel, waarbij de latten meestal een hoogte van 4 tot 5 cm hebben. Dubbele, driedubbele en vierdubbele blokprofielen zijn gewoonlijk veel hoger, zo'n 14 tot 15 cm. Je plaatsing kan dan twee keer zo snel afgewerkt zijn als bij enkelvoudige blokprofielen.

Bekijk hier en hier al onze opties en prijzen. Kan je nog steeds niet kiezen? Bel of mail ons voor gratis advies met een glimlach!

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers