Afsluiting voor je tuin: welke soorten zijn er en hoe kies je?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin? Raak je een beetje verdwaald in het grote aanbod bestaande schuttingen? Wij maken je wegwijs in de meest voorkomende soorten tuinafsluitingen.

We onderscheiden vijf categorieën tuinafsluitingen: het tuinscherm, het plankenscherm, de tuinwand, het vlechtscherm en de decoratiemat.

1. Tuinscherm

Een tuinscherm is een kant-en-klare constructie opgebouwd uit horizontale planken, ondersteund door verticale steunplanken, of omgekeerd. Zo wordt een stevig scherm bekomen van een kleine twee meter hoog en breed. Je plaatst de schermen naast elkaar en bevestigt ze aan elkaar door middel van palen van hardhout, beton of aluminium die in de grond zitten. Zo krijg je een volledig en uiterst stevig tuinscherm. De houtsoort van tuinschermen varieert van Europees hout, zoals lariks of robinia, tot tropisch of thermisch behandeld hout. Tuinschermen bestaan bovendien ook in composiet, een combinatie van hout en kunststof, in aluminium of in beton. Je kan de houtsoort of het materiaal van je tuinscherm kiezen op basis van de duurzaamheid, de aanblik en je budget.


2. Plankenscherm

Een beetje gelijkaardig aan het tuinscherm is het plankenscherm. Dat bestaat uit horizontale planken die op elkaar worden gestapeld en dankzij een tand-groefverbinding perfect in elkaar passen. Zo'n planken worden ook wel blokhutplanken genoemd, omdat ze ook worden gebruikt voor gevelbekleding. Net zoals bij een tuinscherm worden de planken van een plankenscherm aan elkaar gezet met houten, aluminium of betonnen palen, maar deze keer met een gleuf, waar de planken in schuiven. Een plankenscherm bestaat ook in verschillende houtsoorten en materialen, en bovendien kan je ook kiezen voor reliëf, met planken met een dubbel blokprofiel. Wat een blokprofiel is en hoe je daarin je keuze maakt, lees je hier in ons blogbericht over blokprofielen.


3. Tuinwand

Als je liever een doorlopende en vlakke afsluiting hebt, dan ga je het best voor een tuinwand. Die bestaat niet uit afzonderlijke schermen, maar is een geheel van planken over de gehele lengte van de afsluiting. Je ziet daarbij vaak de planken in wildverband: willekeurig en zonder patroon. Een tuinwand heeft ook ondersteunende palen in de grond, maar aan de achterzijde van de planken. In tegenstelling tot een tuinscherm en een plankenscherm worden de planken van een tuinwand dus niet onderbroken en dat geeft een strakke en moderne indruk.


4. Vlechtscherm

De creatiefste oplossing voor een tuinafsluiting is een vlechtscherm. Dat bestaat uit fijne takken die tussen houten latten worden geweven, als het ware gevlochten. Vlechtschermen hebben een rustiek en speels uiterlijk en landelijk karakter. Door de vele varianten passen ze in iedere tuin. Zo bestaan er bijvoorbeeld schermen van fijne wilgentakjes, iets dikkere hazelaartakken, of grove halfronde robinialatten. Voor elk wat wils dus. Bovendien kan je vlechtschermen makkelijk zelf vlechten.


5. Decoratiemat

Heb je al een metalen omheining, en wil je die liever niet helemaal vervangen door een tuinscherm of tuinwand? Of heb je geen zin om jaren te wachten tot je haag dichtgegroeid is? Dan is een decoratiemat een goede oplossing! Zo'n mat wordt bevestigd aan een bestaande muur of draadomheining en zorgt zo meteen voor meer privacy of een mooier uitzicht. Decoratiematjes worden dikwijls gemaakt uit takjes, zoals van de heideplant of de wilg, maar ook van boomschors, bamboe en riet. Decoratiematten zijn een budgetvriendelijke oplossing en je kan ze bovendien makkelijk zelf plaatsen.


Houd bij de keuze van jouw tuinafsluiting dus rekening met het materiaal, de duurzaamheid, de uitstraling en natuurlijk jouw eigen smaak!

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers