Covid- en Suezinvloed op de houtsector

De houtsector is met vertakkingen op alle continenten wereldwijd verspreid. Hierdoor is er een grote verscheidenheid aan soorten en producten op de markt. Het logische gevolg hiervan is dat de sector zeer beïnvloedbaar is door alles wat er zicht afspeelt in alle uithoeken van de wereld. In de wandelgangen kon je misschien al horen vallen dat 2021 een bizar jaar is in de houtsector en in het bijzonder als het gaat om houtaanvoer. Wat speelt er nu precies op dit moment?

1. Uitbraak van de coronapandemie
We weten allemaal dat de Covid-19-uitbraak in verschillende sectoren roet in het eten heeft gegooid. Zo zijn er enkele sectoren, zoals de horeca- of evenementensector, zwaar getroffen. Toch zijn er ook in de houtbranche gevolgen. De vraag steeg enorm door de lockdown in de gehele tuin-, doe-het-zelf-, hout- en bouwsector. Tegelijkertijd werden er heel wat maatregelen opgelegd in binnen- en buitenland om coronaproof aan te werk te gaan. Jammer genoeg werden er ook volledige producties stilgelegd of gesloten. Sommige buitenlandse handelaren gingen daardoor helaas over de kop en openden nooit meer de deuren. Daardoor zijn er verschillende producten ook tijdelijk of voorgoed uit ons gamma verdwenen.

2. Amerikaanse en Chinese machtsspelletjes
De pandemie zorgt ervoor dat elke ondernemer zichzelf moet heruitvinden of kort dient te schakelen. Zo ontdekten Amerikaanse en Chinese houtimporteurs eind 2020 Scandinavië als walhalla voor vuren-, en lorkenhout. Heel grote partijen lariks en grenen worden vanuit Europa verscheept naar andere continenten. Hierdoor sijpelt een schaarste aan verschillende producten door tot bij Belgische en Nederlandse handelaren. Ondertussen is het duidelijk dat er onder andere voor lariks constructiebalken, thermowood gevelbekleding en bouwpakketten in vurenhout langere wachttijden zullen oplopen.

3. Blokkade aan het Suezkanaal
Toen op 23 maart het containerschip Ever Given van rederij EverGreen vastliep in het Suezkanaal kwam dat alvast als donderslag bij heldere hemel. Het belang van de scheepvaart is voor de consument niet altijd even duidelijk door de beperkte zichtbaarheid in het straatbeeld van die belangrijke tak van de transportsector. In de realiteit zorgt een opstopping van deze duur voor een hinder in de aanvoer van heel wat producten in evenveel sectoren. Concreet brengt dit in de houtsector een vertraging teweeg voor Aziatische producten. Veel handelaars geraken slechts gestaag of met mondjesmaat aan populaire houtsoorten zoals bankirai en merbau.

Aankoopbeleid Exzo: lichtpuntje in de duisternis
Alle bovenstaande problematieken hebben zonder twijfel ook invloed op de aanvoer van sommige Exzo-producten. Toch is het belangrijk om te weten dat Exzo zich sinds de uitbraak van de pandemie in maart 2020 heeft toegespitst op het vergaren van stock en het aanbieden van alternatieve producten. Dit om Belgische en Nederlandse doe-het-zelvers zo goed mogelijk verder te helpen. Hierdoor kunnen we bij Exzo met een gerust hart stellen dat onze Siberische lariks terrasplanken of bankirai constructieplanken geen probleem mogen vormen. Ook in thermisch hout hebben we getracht zoveel mogelijk voorraad op te slagen. De kans is daardoor groot dat wanneer je bij Exzo niet onmiddellijk meer aan jouw gewenste artikelen geraakt, er bij de collega’s al langer een stockbreuk is.

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles