Vlechtschermen in robinia - halfrond & bezaagd

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen. Wij geven je hieronder de eigenschappen en kenmerken van twee verschillende vlechtschermen in robinia en helpen je zo op weg met je keuze.

De robinia is een snelgroeiende boomsoort die in Europa veelvuldig voorkomt. Oorspronkelijk groeide de robinia alleen in de Verenigde Staten, tot de botanist Jean Robin in de 17e eeuw de boom meebracht naar Europa en hem hier plantte. Daarmee weten we ook meteen waar de naam 'robinia' vandaan komt. Robinia wordt ook wel pseudoacacia genoemd, omdat hij scherpe stekels heeft op zijn takken en daarmee een beetje op de acacia lijkt.


Een van de meest gebruikte toepassingen van robinia is als afsluiting of omheining, waarvan de creatiefste het vlechtscherm is. Daarbij worden latjes robiniahout horizontaal tussen drie verticale steunpalen bevestigd. Doordat de latjes telkens afwisselend voor en achter de steunpalen zitten, lijkt het wel alsof ze zijn gevlochten. Het hout van de robinia is goudgeel van kleur, en heeft een mooie vergrijzing wanneer het buiten gebruikt wordt.

Vlechtschermen hebben een prachtig natuurlijke uitstraling en zijn daarom een meer landelijk alternatief voor de gewone tuinschermen. Je kan ze gebruiken als afsluiting voor je tuin of terras, maar ook als schuttingpanelen of om een gezellige zithoek te creëren. Ze behoren tot de hoogste duurzaamheidsklasse en zullen tot 25 jaar meegaan in contact met grond en aarde. Robinia vlechtschermen worden op twee verschillende manieren gemaakt, met halfronde of met bezaagde latten.

De halfronde robinia vlechtschermen zien er het meest rustiek en landelijk uit. Ze worden altijd met de hand gemaakt, waardoor elk scherm uniek is. Als je last hebt van glurende buren die door de latjes heen kijken, dan kan je de schermen laten begroeien met klimplanten. Dat geeft het landelijke karakter van de halfronde latten nog meer charme.


Als je liever voor een strakkere afsluiting gaat, maar ook een zwak hebt voor de natuurlijke uitstraling van een vlechtscherm, dan is een robinia vlechtscherm met bezaagde latten perfect voor jou. Anders dan bij het halfronde vlechtscherm zijn de latjes bezaagd, waardoor ze goed op elkaar aansluiten en je er dus minder goed kan doorkijken. Modern, veel privacy, maar toch een landelijke en natuurlijke uitstraling. Ideaal, toch?


Als je de halfronde of bezaagde vlechtschermen naast elkaar plaatst, dan kan je ze aan elkaar vastmaken met vierkante of ronde palen in de grond. Je kan daarbij de palen tussen de schermen zetten, maar ook erachter, waardoor de gevlochten latten als het ware in elkaar doorlopen.

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers