Soorten omheiningen: een wegwijzer

Heb je graag dat jouw paarden, schapen, koeien of geiten niet weglopen? Of heb je geen dieren, maar wil je gewoon je tuin of erf afbakenen? Hoe dan ook is een omheining wat jij nodig hebt. Maar hoe kies je tussen alle bestaande soorten, vormen en groottes van omheiningen? EXZO zet ze even voor jou op een rijtje om je te helpen bij je keuze.

Schapenomheining: niet alleen voor schapen
Een omheining gemaakt van rechtopstaande, met elkaar verbonden houten latten wordt soms gek genoeg 'schapenomheining' of 'schapenhek' genoemd. Dat is verwarrend, want zo'n omheining dient niet louter voor schapen. Meestal wordt de omheining gebruikt voor kleine tot middelgrote dieren, zoals kippen, konijnen, ganzen, geiten, schapen en honden, en met een stukje extra gaas kunnen zelfs de allerkleinste dieren kunnen zich in de omheining uitleven. Ook zonder dieren zie je de omheining vaak, bijvoorbeeld als tuinomheining, vijveromranding of afsluiting in parken en bossen.

Een schapenomheining, of 'Frans hekwerk', oogt heel rustiek en landelijk, en is bovendien duurzaam en milieuvriendelijk. De meest voorkomende houtsoorten van een schapenomheining zijn namelijk kastanje en robinia, twee ecologische houtsoorten die geen behandeling hoeven en tot 25 jaar kunnen meegaan.


Paardenomheining: voor grote en kleine dieren
Een grotere en robuustere omheining is de paardenomheining. Die bestaat uit stevige opstaande palen die meestal zo'n 2 meter uit elkaar staan en met elkaar worden verbonden door twee of drie horizontale balken of planken, ook wel 'liggers' genoemd. Een paardenomheining is vooral geschikt voor grote dieren, zoals paarden of koeien, maar met een extra draad of gaas kunnen kleinere dieren er ook in vertoeven.

Een paardenomheining bestaat in allerlei houtsoorten. Zo is er de luxueuze, maar erg duurzame eik, het moderne tropische hardhout, het betaalbare en kwaliteitsvolle ge?mpregneerd grenen, en het ecologische en robuuste robinia. Naast de onderverdeling per houtsoort, bestaan paardenomheiningen ook in twee soorten uitvoeringen. Enerzijds zijn er de klassieke, recht gezaagde omheiningen met ronde of vierkante palen en liggers, en de 'post & rail'-omheining, die zijn naam ontleent aan de oude Engelse kasteelweides, waar robuuste omheiningen uit robinia en kastanje werden gebruikt omdat ze zo stevig en duurzaam waren. De naam 'post & rail' betekent letterlijk 'paal en ligger' en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, omdat de planken gekloofd worden, en er op die manier even robuust en rustiek uitzien als toen.


Metalen omheining: voor alle dieren en mensen
Als het landelijke van een houten omheining jou minder ligt, dan kan je kiezen voor een stevige metalen omheining, die bovendien heel veel variatie en mogelijkheden biedt. Voor kleinere dieren is er bijvoorbeeld het kippengaas of de metalen schapendraad, een dunne draad met respectievelijk zeshoekige en rechthoekige gaten, die je kan plaatsen met houten weidepalen of in combinatie met een houten schapen- of paardenomheining. Zo garandeer je extra veiligheid of stevigheid voor zowel kleine als grote dieren, en voorkom je bovendien beschadiging door knagen. Verder is er de multifunctionele tennisdraad, een gevlochten omheining. Zoals die naam al prijsgeeft, kan je een 'tennisdraad' niet alleen gebruiken om dieren of tuinen te omheinen, maar ook recreatief plaatsen, bijvoorbeeld bij sportterreinen. Omdat een tennisdraad zo veerkrachtig is, wordt hij ook wel eens 'harmonicagaas' genoemd.

De stevigste oplossing in metaal is dan weer een draadpaneel, een harde omheining die net als de schapendraad rechthoekige gaten heeft, maar steviger en onbeweeglijk is. Een draadpaneel bestaat in verschillende varianten. Zo is er het 2D- of 3D-draadpaneel, met horizontale en verticale gelaste draden, en het jungle-draadpaneel, met verticale spijlen. Tot slot is dan de metalen prikkeldraad, die vaak bij een metalen of houten weideomheining wordt gespannen, als extra beveiliging voor dieren.


Samengevat zal je dus met een schapenomheining, paardenomheining of metalen omheining zeker een geschikte oplossing vinden om jouw grond af te bakenen. De schapenomheining geeft een mooie, landelijke uitstraling aan je tuin, weide of dierenpark voor kleinere dieren. Hij is bovendien makkelijk te plaatsen en is milieuvriendelijk. Een paardenomheining biedt dan weer een stevigere beveiliging voor grote dieren, maar in combinatie met een metalen draad zitten kleinere dieren ook veilig, en is de omheining een alternatief voor de schapenomheining. Dankzij de grote variëteit aan houtsoorten, kan een paardenomheining zowel een natuurlijke als strakke of luxueuze uitstraling krijgen. Een metalen omheining heeft eveneens veel mogelijkheden en is vrijwel onverwoestbaar. Hoewel hij er minder natuurlijk uitziet dan een houten omheining, kan je een metalen omheining een landelijk karakter geven door hem te plaatsen aan houten weidepalen, te laten begroeien met klimplanten of een haag, of er een decoratiemat aan te bevestigen. Voor ieder idee een omheining!

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers