Schimmel op thermisch behandeld hout: hoe los je dit op?

Met trots voltooi je jouw tuinwand met thermo ayous, net op tijd voor de stralende zomers. Maar zes maanden later zie je zwarte spikkels, vlekken en vegen op het hout verschijnen. Wat krijgen we nu? Schimmel op mijn nieuw materiaal? Nee, dit is geen productiefout en je hebt geen slechte plank gekregen. In tegendeel: schimmelvorming op hout is een natuurlijk proces, zelfs voor houtsoorten zoals thermo ayous! Maar wat doe je om dit te verhelpen? Is jouw tuinwand nu beschadigd? In dit blogbericht gaan we hier dieper op in en beantwoorden we al je vragen.

Dat je schimmel aantreft op een houten tuinmeubel of -gebouw, is héél natuurlijk. Alle houtsoorten, zowel Europees hout, tropisch hardhout als thermisch behandeld hout, zijn van nature vatbaar voor schimmelvorming. Thermowood is echter wel bekend voor zijn resistentie tegen schimmels waardoor de kans kleiner is, maar het is nog steeds niet volledig uitgesloten.

Er is positief nieuws
Wie schimmel ziet op zijn hout moet niet meteen panikeren. Er zijn namelijk tal van positieve nieuwtjes!

Ten eerste zal schimmel maar in uitzonderlijke gevallen schadelijk zijn voor de duurzaamheid en de stevigheid van het materiaal. Dat is enkel het geval wanneer de schimmel van het hout leeft en dus voedingsstoffen uit het materiaal haalt. Bij thermisch behandelde houtsoorten (zoals thermo ayous) halen bacteriën hun voedingsstoffen uit de lucht en tasten ze het hout dus niet aan. Het hout zal ook niet beginnen rotten door de schimmel.

Ondanks dat je je geen zorgen hoeft te maken over de stevigheid van het materiaal, is er wel een esthetisch verschil. Je ziet namelijk zwarte spikkels of vegen over je planken. Deze verkleuring lost echter zichzelf op: de vlekken zullen mettertijd verdwijnen naarmate het hout vergrijst. Hoe lang het zal duren vooraleer het hout voldoende is vergrijsd en je de plekjes niet meer ziet, hangt af van situatie tot situatie en kan tot een jaar duren.

Wil je toch graag eerder van deze spikkeltjes af? Dan zijn hier alvast enkele simpele oplossingen die je kan toepassen om het oppervlak toch te behandelen. Zo kan onverdund schoonmaakazijn bijvoorbeeld de schimmel in esthetisch opzicht verbeteren. Je kan ook 50 tot 100 gram soda vermengen in een emmer water en tegen de plekken schrobben met een niet-metalen borstel. Laat vervolgens even intrekken. Door het zuur van het azijn en de soda worden algen en mossen gedood. Spoel af met proper water en de vlekken zullen verdwijnen.
Ten slotte kan je ook gebruik maken van producten die schimmelvorming tegengaan.



Waar komt deze schimmel vandaan?
Schimmel is vaak de oorzaak van vocht in hout. Dit kan zijn door regenwater, een regenpijp boven het hout, lekkende pijpleidingen tussen de planken, of een vijver waar het hout mee in contact staat. Ook voor hout geldt de regel: beter voorkomen dan genezen. Zorg dus voor voldoende verluchting, of dat je hout niet continu in stilstaand water ligt. Ook lekkende pijpleidingen laat je dus best zo snel mogelijk herstellen. Als hout niet in contact komt met water, of toch de kans krijgt om volledig te drogen wanneer het nat is geweest, zal je minder kans hebben op schimmelvorming.

Soms kan zich ook schimmel vormen op tuinwanden of de buitenkant van bepaalde tuingebouwen. Of jouw project hier vatbaar voor is, hangt af van de plaatsing en de oriëntatie ervan. Een plek waar meer schaduw is, heeft meer kans op schimmelvorming. Ook tuinschermen die naar het zuidwesten zijn gericht, worden vaker blootgesteld aan regen. Stukken hout die overdekt zijn maar toch eens nat worden, drogen veel minder makkelijk. Daardoor zijn ook dat ideale bronnen voor schimmels.
Schimmelvorming op hout is vooral mogelijk op plaatsen met een boomrijke omgeving waar oppervlakteschimmels vaak voorkomen. Daar vliegen namelijk vaker schimmelsporen rond die dan op het hout terechtkomen en zich huisvesten.

Of hout al dan niet vatbaar is voor schimmels hangt ook af van de droging van het hout bij de producent. Na het kappen van de boom en verzagen in de vorm van planken, wordt het hout gedroogd. Thermisch behandeld hout wordt nadien verhit in een oven. Deze twee processen zorgen dat het vochtgehalte in de plank aanzienlijk daalt. En hoe minder vocht, hoe minder kans op schimmelvorming. Het feit dat je dus schimmel krijgt, kan liggen aan het feit dat jouw planken niet lang genoeg in de oven hebben gezeten, of dat ze niet heet genoeg zijn verhit.

Een laatste factor die een rol kan spelen hierbij is de aard van het hout. Lichtere houtsoorten, waar ayous een voorbeeld van is, zijn sneller vatbaar voor schimmels dan (tropische) hardhoutsoorten zoals ipé en padouk.

Conclusie
Er zijn dus verschillende redenen waarom er schimmel op jouw thermisch behandeld hout verschijnt. Het belangrijkste om te onthouden, is dat schimmelvorming een natuurlijk proces is, wat je meestal niet verwacht maar wel kunt tegenkomen. Thermisch behandeld hout is dan wel minder gevoelig aan schimmelvorming dan andere houtsoorten, de kans bestaat nog steeds dat je na verloop van tijd zwarte spikkels, vlekken en vegen ziet. Deze zullen na een tijd verdwijnen tussen de vergrijsde kleur van het hout. Schimmel zal de duurzaamheid van je houten tuinwand, gevel of terras niet verlagen, dus daar hoef je je niet druk over maken. Wie toch direct van de schimmel af wilt, kan met onder andere schoonmaakazijn het hout reinigen.

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers