Schade aan je gevelbekleding? De limonadewesp is de boosdoener!

Bij het woord ‘zomer’ denk je vast aan de zoete verfrissingen: een heerlijke cocktail, een verfrissend biertje of prikkelende limonade. Dan komen natuurlijk ook de wespen af op jouw drankje. Maar wist je dat de gewone wesp ook wel wat van je houten gevelbekleding lust? Dat leidt soms tot lichte schade en sporen aan je bekleding. Is dit erg kwalijk? En wat kan je hieraan doen? Passie voor Tuin en Wonen geeft je wat tips en stelt je alvast gerust dat deze schade minder erg is dan ze lijkt.

Hoe tast de limonadewesp je gevelbekleding aan?
De gewone wesp (in de volksmond bekend als de ‘limonadewesp’) is eigenlijk vooral op zoek naar cellulose die ook aanwezig is in jouw houten gevelbekleding. Elke houtsoort zal na verloop van tijd van kleur veranderen en vergrijzen door de blootstelling aan de zon en regen. Dan zal een stof genaamd ‘lignine’ uit het hout oxideren en uit jouw gevelbekleding worden weggespoeld. Wat overblijft is een dun laagje vergrijsd hout, dat bestaat uit hemicellulose en cellulose.

Het is deze cellulose die de wespen zo graag willen. Met hun krachtige onderkaken bijten ze in het hout en vermalen ze het materiaal met speeksel, waardoor er een cellulosepasta of papierpulp ontstaat. Hiermee bouwt een hele kolonie hun bolvormige nest.

Aan je houten gevel zie je nu een lichtbruine lijntjes in het hout van ongeveer 0,1 millimeter diep en enkele centimeters lang. Meestal lopen ze parallel met de houtnerf, want de wesp eet vooral het zachte hout tussen de nerven.



Wat zijn de gevolgen van schade door een limonadewesp?
Allereerst is er natuurlijk het esthetische gevolg. De plekken waar is aan geknaagd heeft een lichtbruine kleur en toont dus de oorspronkelijke houttint. Dit vormt een sterk contrast met het omliggende, vergrijsde hout. Geen zorgen, want de beschadigingen zullen ook vergrijzen en mooi opgaan in de rest van de gevelbekleding. Op korte tijd is de schade dus volledig onzichtbaar.

Naast deze oppervlakkige beschadiging, is er eigenlijk geen probleem wat betreft de duurzaamheid of stevigheid van het hout. Die blijven namelijk allemaal hetzelfde en je houten gevelbekleding gaat even lang mee als voor de schade.



Wat kan je doen om beschadiging van de limonadewesp te voorkomen?
Jammer genoeg zijn er weinig echt doeltreffende manieren om dit te voorkomen, want alle wespen van je gevelbekleding houden, is onbegonnen werk. Er zijn wel enkele maatregelen om schade te beperken.

Tip 1: Vermijd een wespennest.
Ligt er misschien een wespennest dicht in de buurt van je woning, zoals in je tuin of een achterliggend gebied? Roep dan zeker de hulp in van de brandweer of een verdelger om het nest te verwijderen. De kans is groot dat namelijk jouw gevel het vaste adres is voor cellulose voor deze wespenkolonie. Zorg dus dat het nest verdwijnt en je zorgt automatisch voor minder schade. Maar let op: verwijder nooit wespennesten zelf en spreek altijd een professional aan!

Tip 2: Behandel je gevel met contactinsecticide.
Op de markt is er ook contactinsecticide verkrijgbaar waarmee je je gevel kan behandelen. Hiermee breng je dus een laagje gif aan je gevel, waardoor de wespen sterven als ze in contact komen met het hout. Dit is vooral een goede oplossing wanneer de wespenaanvallen zeer frequent en in grote aantallen voorkomen. Het nadeel is dan wel dat je het product regelmatig zal moeten aanbrengen voor een effectief resultaat. Bovendien raden we deze oplossing minder aan, omdat de beschadiging geen invloed heeft op de duurzaamheid of de sterkte en de schade vaak na korte tijd verdwijnt. Een volledige gevel behandelen is vaak een hele karwei en het is aan jou om te overwegen of die moeite het waard is voor een minder efficiënte oplossing.

Tip 3: Kies voor een ander materiaal voor je gevelbekleding.
Limonadewespen gaan vooral af op de cellulose in het hout, maar er bestaan gevelbekledingen die wel lijken op hout, maar geen cellulose bevatten. Denk maar aan een gevel uit composiet of uit kunststof. Deze zijn zelfs verkrijgbaar met dezelfde uitstraling als een houten bekleding, maar dan uit een ander materiaal. Geen cellulose betekent geen wespen die de bekleding beschadigen.
Bij gebrand hout is ook de cellulose ook uit het materiaal gebrand, waardoor wespen deze bekleding minder aantrekkelijk zullen vinden.

Conclusie
Wespen kunnen een ware plaag vormen tijdens de zomer en dat ze ook nog je gevelbekleding aantasten vormt natuurlijk een extra zorg. Gelukkig blijft de schade relatief beperkt en zal het kleurverschil snel weer verdwijnen. Er zijn enkele maatregelen die je kan ondernemen om deze schade toch wat te beperken, zoals nesten preventief verdelgen en kiezen voor alternatieve bekledingen: composiet, gebrand hout en kunststof. Zo verminder je de kans dat de limonadewesp je gevel opeet. Als ze nu ook nog eens van je drankjes blijven, zou dat helemaal top zijn!

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers