Tijd om je tuinmeubelen terug op te frissen!

De zon is terug en de eerste BBQ van het jaar is in zicht! Zalig toch?! Maar wat doe je met die tuinmeubelen die onder het mos, algen en vuil zitten? Ontdek het hier!

Eerst en vooral: laat die hogedrukreiniger staan. De harde straal zal het materiaal alleen maar beschadigen.

Uit welk materiaal bestaat jouw tuinset?

1. Hout (hardhout, teak of dennen)
Hout is een natuurlijk materiaal en dus ook een gevoelig materiaal. Elke houtsoort vergrijst na verloop van tijd dus als je denkt dat de grijze kleur vuil is, heb je ongelijk.

Het vuil kan je verwijderen door een beetje zeep in emmer met water te doen en met een borstel met zachte haren over de tuinmeubelen te wrijven. Spoel ze hierna af met water en laat ze genieten van een opdroogbeurt in de warme zon.

Als je grijze kleur wat glanzender en levendiger wilt maken, kan je de tuinmeubels inwrijven met een daartoe bestemde olie.2. Wicker
Wicker wordt ook wel kunstrotan genoemd. Maar in tegensteling tot echt rotan is wicker onderhoudsvrij en bestand tegen water, zonlicht, vorst en schimmels.

Het is natuurlijk niet onlogisch dat een kleine schoonmaakbeurt in de lente de tuinmeubelen uit wicker weer doet opleven.

Net zoals bij hardhouten tuinmeubels wrijf je over de wicker met een zachte borstel en zeepsop. Een hogedrukreiniger is uit den boze! Gebruik hierbij geen bijtende zepen zodat het frame uit aluminium en roestvrij staal niet wordt aangetast.3. Plastic
Je kent ze wel, die klassieke tuinstoelen en tuintafels uit plastic of andere kunststof. Het is de ideale oplossing als je een beperkt budget hebt.

Deze tuinmeubels uit plastic kunnen na verloop van tijd heel erg vuil worden.

Je kunt deze stoelen en tafels schoonmaken met zeepsop en een borstel maar je zult zien dat sommige vlekken niet weg te krijgen zijn. Je kan ook proberen om een speciaal reinigingsproduct voor plastic te gebruiken.

Natuurlijk moet je ook een beetje rekening houden met de leeftijd en kost van de stoelen. Soms kan het beter zijn om gewoon nieuwe te kopen of ze een nieuw likje verf te geven in een trendy kleurtje.4. Metaal
Als jouw tuinset gemaakt is uit metaal zal je eerst moeten weten uit welk soort metaal.

In het geval van gietijzer zal er hier en daar wel eens roest opduiken. De enige manier om dit weg te werken is door het oppervlak handmatig op te schuren en opnieuw van een likje verf te voorzien.

Wicker is geweven rond een frame van roestvrij staal. Dit soort metaal is het beste schoon te maken met een kuisproduct speciaal voor roestvrij staal.

Aluminium daarentegen is het beste proper te krijgen met een zeepsop en een borstel met zachte haren, net zoals bij hout en wicker."Tuinmeubelen kunnen al eens vuil worden na een lange winter. Maak ze dus snel schoon zodat je die eerste BBQ niet langer hoeft uit te stellen!"

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat