Padouk, tropisch hardhout vol duurzaamheid

Er bestaan nu eenmaal populaire houtsoorten, al dan niet terecht. Wie lyrisch over de tropische houtsoort padoek praat, heeft het bij het rechte eind. Dat vertaalt zich ook in de verkoop van diverse houthandels: er wordt namelijk zeer vaak gevraagd naar deze houtsoort. Hieronder een bloemlezing over deze opvallende, rode diamant die na een tijdje prachtig gaat vergrijzen.

Koraalrood tot roodbruin

Padoek is vindbaar in het westen of het midden van Afrika. Dankzij zijn rode tot koraalrode tot roodbruine kleur in zijn beginstadium valt de houtsoort op onder de andere houtsoorten. De gevlamde, sierlijke tekening springt daarnaast ook enorm in het oog. Uiteindelijk blijft de tekening op de houtsoort staan en treedt er na verloop van tijd een prachtige vergrijzing met bruin toets op (tenzij je hout een oliebehandeling bezorgt).

Duurzaam

Deze houtsoort behoort tot duurzaamheidsklasse I, wat betekent dat het hout zeer duurzaam is. In dat opzicht is het hout, mede door zijn uiterlijk, volledig geschikt als gevel. Bovendien zijn terrasplanken uit padoek ook echte toppers voor jouw tuinomgeving. Of heb je al eens gedacht aan een tuinwand waar je langdurig van kan genieten? Algemeen beschouwd kunnen we stellen dat het een houtsoort is die uitermate adequaat is om meerdere decennia te gebruiken.

Niet heilig

Valt er dan helemaal niets negatiefs te zeggen over padoek? Natuurlijk wel. Ondanks zijn hoge plek in de pikorde van de duurzaamheid, kunnen kopse scheuren nog steeds voorkomen. Uiteraard zal de aanwezigheid hiervan nooit zo nadrukkelijk aanwezig zijn als bij een Europese hardhoutsoort (bv. eik).
Hou er daarnaast ook rekening mee dat kaarsrechte planken op lange lengtes (4 tot 6 m) niet altijd mogelijk zijn. Een gevelbekleding die bestaat uit te lange planken is dus niet aan te raden, want anders kunnen er complicaties optreden!

Prijskaartje

In de meeste houthandels bevindt deze houtsoort zich in het eerder duurdere segment. Padoek is een echte klassieker. Doordat er veel vraag naar is, en de beschikbaarheid van padoek daalt, voeren de producenten de prijs op. Anderzijds is het ook vanzelfsprekend dat je iets meer betaalt voor kwaliteit en de prachtige, gevlamde tekening. In dat opzicht valt het prijskaartje toch wel te verklaren. In ieder geval, padoek blijft een geweldige partner voor menig doe-het-zelver die graag een prachtige realisatie nastreeft.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat