Behandeld grenen: betaalbaar, verduurzaamd hout

Een tuinscherm in behandeld grenenhout behoort in onze contreien tot een van de meest courante objecten in het straatbeeld. Het lijdt dus geen enkele twijfel dat deze houtsoort immens populair is. Alleen weten we niet altijd veel over dit behandelde Europese hout. Hier de feiten omtrent deze houtsoort.

Opgewaardeerd
Behandeld grenen beschikt over een gifgroene schijn en is een verduurzaamde versie van het gewone grenenhout. Deze groene uitstraling zal na verloop van tijd vergrijzen door invloed van het zonlicht. Het hout is qua origine matig tot weinig duurzaam en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 3-4. Door zijn behandeling bevindt het zich in duurzaamheidsklasse 2-3. De levensduur van deze houtsoort werd met andere woorden verlengd. Indien het hout verzaagd wordt, kan het wel nuttig zijn om een nieuwe vochtbescherming te plaatsen op de plaats waar het hout is afgezaagd. Een behandeld grenen paal in contact met grond en aarde gaat ongeveer 15 jaar mee. Van zodra deze termijn verstreken is, heeft het zijn maximale levensduur bereikt en is er rotting opgetreden. Bijgevolg is het van belang om de paal uit de grond te verwijderen.

Prijsvriendelijk
Deze behandelde houtsoort heeft een ontzettend grote troef: zijn prijsvriendelijkheid. In tegenstelling tot thermowood, het thermisch behandelde dennenhout, is het een pak goedkoper. Dat gaat uiteraard hand in hand met duurzaamheid en stabiliteit. Thermowood is door zijn stoombehandeling een pak stabieler. En hiervoor betaal je uiteraard iets meer. Hetzelfde geldt wanneer je de vergelijking maakt tussen tropisch hardhout en behandeld grenen. Eik, wat dan weer beschouwd wordt als een nerveuze houtsoort, is dan weer een heel pak duurder door zijn luxueuze uitstraling. Ook is er een serieus verminderd aanbod aan eik, waardoor prijsverhoging optreedt. Conclusie: indien je keuze wordt bepaald door je budget, ligt het voor de hand dat je behandeld grenen zeker en vast in overweging neemt.

Minder ecologisch (maar geen boosdoener)
Er hangt een keerzijde vast aan het voordelige prijskaartje. Het proces waarbij het hout chemisch gemodificeerd wordt, is net iets minder milieuvriendelijk, zeker in tegenstelling tot de thermisch behandelde variant. Maar tegenwoordig is het proces minder schadelijk dan vroeger. De Europese Unie heeft bepaald dat ongezonde verbindingen tussen chroom, koper en arseen niet meer gebruikt mogen worden. Hoe je het draait of keert, deze impregnatie vindt plaats met chemische stoffen. Het is niet altijd duidelijk wat de gevolgen zijn wanneer dit hout verbrand wordt.

Uiteraard is het geen zonde om deze houtsoort aan te schaffen. Door de nieuwe regelgeving hoeft er geen reden te zijn om de houtsoort te mijden. Wat betreft de prijs-kwaliteitsverhouding is dit een fantastisch product.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat