Azobé, het beton onder de tropische houtsoorten

De zoektocht naar een houtsoort die lang contact met grond en aarde kan verdragen blijkt vaak een moeilijke queeste, maar toch springt één tropische soort in het oog: azobé. Hoe ziet de houtsoort eruit? Waarvoor kan deze houtsoort precies dienen? Hier nemen we even de karakteristieken van het hout onder de loep.

Sobere look
Azobé heeft een eerder sobere uitstraling, zonder een echte tekening in het hout. De nerf van het hout is eerder grof in combinatie met kleine, witte streepjes. De kleur varieert van donkerbruin tot purper of rood. Na een tijd zal het hout op een egale manier vergrijzen. Door zijn onopvallende karakter is het uitzicht ervan ook doorslaggevend om het eerder te gebruiken als constructiehout.

Duurzame toepassingen
Deze tropische houtsoort behoort tot duurzaamheidsklasse 1-2, wat betekent dat het hout zeer duurzaam tot duurzaam is. Doordat azobé beenhard is, kan het in contact met grond en aarde 25 jaar en langer kan overleven. Meer nog: het heeft zelfs de grote troef om geplaatst te worden in een eerder vochtige ondergrond. Dat is de reden waarom het gebruikt wordt voor onder andere constructies aan brugdekken, industriële vloeren en als oeverversteviging.



Nerveus en moeilijk te bewerken
Het is zeer moeilijk om de houtsoort te verzagen. Alleen met aangepaste zaagmachines is het mogelijk om door dikke stukken heen te geraken. Hou hier dus rekening mee wanneer je graag het hout wenst te verzagen. Azobé heeft daarnaast ook de eigenschap om nerveus te zijn, waarbij het uitzetten van het hout mogelijk is. Hierdoor is het dus niet raadzaam om het hout te gebruiken als gevelbekleding.

Kortom, azobé blijft een trouwe partner in het opzetten van een duurzame constructie, maar door zijn iets te sobere looks geen modeprijs zal verdienen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat