De huisboktor: een ongenode gast in jouw hout
Je hebt je weleens afgevraagd waar die minuscule gaatjes in je hout vandaan komen. Deze gaatjes zijn namelijk niet zo onschuldig als ze lijken, want dit wijst er vaak op dat de boktor zich in het hout genesteld heeft. Deze insecten zijn klein, zorgen voor heel wat problemen en worden beschouwd als een van de grootste houtwormen op de planeet. Het is belangrijk om alert te blijven voor de gevaren van het ongedierte wanneer het zich in je hout bevindt.
De huisboktor duikt in zijn beginstadium op in de vorm van een cr?mekleurige larve. Vrouwelijke boktorren in een volwassen stadium maar liefst 200 eitjes leggen in de naden van het hout. Na een maand komen de larven uit de eitjes. Gedurende een periode van bijna 10 jaar groeien deze larven uit tot aanzienlijke houtwormen van ongeveer 3 cm lang. Nadien transformeren deze wormen in een kever, de uiteindelijke huisboktor. Je kan het dier herkennen aan de grijze vlek op iedere voorvleugel en de rijzige antennes die naar achter buigen.
© Stichting Nederlandse Natuurbeelden
Gevolgen
Het lijdt geen twijfel dat de huisboktor een enorme schade kan aanrichten. Dit insect kan hele dakconstructies aantasten zonder dat je het door hebt. Anderzijds kan het knagen wel hoorbaar zijn, voornamelijk tijdens de zomerperiode. Je herkent de aanwezigheid van de boktor voornamelijk aan de kleine ovalen gaatjes in het hout als resultaat van het geknaag. Hierbij ontstaat er een stelsel van gangen. Een larve kan maar liefst 400-500 gram hout eten. De boktor is een fervente liefhebber van zachthout. Bij grenen en douglas verkiest de tor het spinthout te verorberen, bij het vurenhout eerder het kernhout. Kortom: de stabiliteit van het hout wordt enorm aangetast.
Bestrijding
Je kan alvast preventief te werk gaan door je hout te behandelen met vernis- of verflaag. Een laag die het hout goed dekt, biedt een goede barrière tegen infiltratie. Is het al te laat? Geen nood, bekijk eerst of de torren nog actief zijn in het hout. Dat doe je door een papiertje onder de gaten te leggen. Indien er zaagsel aanwezig is op het papier, zijn de torren nog steeds aan het eten en wordt het hoog tijd om verdere stappen te ondernemen. Dat kan je doen door een deskundige in te schakelen die onder hoge druk een insecticide in het hout injecteert. Daardoor raakt het hout tot in de diepste gelederen oneetbaar. Permetrine, wat als een toxische stof gezien wordt, is een mogelijke oplossing. Een andere kleur- en geurloze optie is Duthoo Cecil.
Wens je er snel bij te zijn? Controleer het hout nu en dan eens op deze ovalen gaatjes. Indien bestrijding met een product noodzakelijk is, neem je alleszins best de veilgheidsmaatregelen in acht. De bovenvermelde producten kunnen giftig zijn. Zorg ervoor dat je in het bezit bent van handschoenen, een veiligheidsbril en zorg ook voor een goede verluchting.