De mythe van de paalpunt ontkracht
Vandaag worden paalpunten veelvuldig voorgesteld als toebehoren bij houten palen om verrotting tegen te gaan. Op het eerste gezicht dus een goede investering. Maar biedt een paalpunt eigenlijk wel zoveel voordelen als oorspronkelijk gedacht? Is het uiteindelijk toch niet beter om een paal rechtstreeks in de grond te plaatsen? Wij plaatsten een aantal mythes omtrent paalpunten tegen het daglicht.
Afhankelijk van de houtsoort
Of een paalpunt nodig is of niet, kan al snel beslist worden aan de hand van de houtsoort waar je mee wil werken. Een paal uit azobe, tropisch hardhout, kan je zonder problemen gewoon rechtsreeks 60-70 cm in de grond plaatsen. Azobe blijft 25 jaar (en met wat geluk langer) meegaan in contact met grond en aarde. Kortom, indien de paal met deze diepte in de grond staat, is de stabiliteit gewaarborgd. Deze houtsoort wordt onder meer ook gebruikt aan waterkanten. Een paal uit ge?mpregneerd grenen is daarentegen veel minder bestand tegen rechtstreeks contact met grond en aarde. Na 15 jaar zal je de paal moeten vervangen. Een oplossing om het contact met grond en aarde te vermijden, is in een paalpunt plaatsen.
Verrotting vs stabiliteit
De levensduur van de paal verlengt aanzienlijk bij het plaatsen in een paalpunt. Dit kan in je voordeel spelen wanneer je bijvoorbeeld met naaldhouten palen aan de slag wil gaan. Het contact met grond en aarde verdwijnt hier. Maar vermits een paalpunt naar de het einde spits wordt, mis je de stabiliteit die een volle paal, mits 60-70 cm in de grond geplaatst, kan waarborgen. De stabilis? is een hulpmiddel om de paalpunt van stevigheid te voorzien, maar uiteindelijk weegt het niet op tegen een volle paal die 60-70 cm in turbobeton geplaatst is. Hier dien je dus rekening me te houden wanneer je de keuze wil maken.
Persoonlijke afweging
Welke keuze je precies wil maken, is in de eerste plaats afhankelijk van wat je persoonlijk het belangrijkste vindt. Gebruik ik een paalpunt om verrotting tegen te gaan, maar neem ik er de lagere graad van stabiliteit erbij? Of prefereer ik een verhoogde stabiliteit, maar dan in combinatie met een beperktere levensduur van het hout? De houtsoort waarmee je werkt is in de meeste gevallen een beslissende factor. Voorgaand onderzoek naar de karakteristieken van het hout waarmee je werkt kan al heel wat verheldering brengen.