Robinia- of kastanjepalen: strijd om de duurzaamheid
Je bent van plan om weidepalen te plaatsen. Kies je dan het beste voor robinia (= pseudoacacia, links op bannerfoto) of kastanje (rechts op bannerfoto)? Beide palen hebben een gelijkaardige uitstraling, maar er is wel degelijk een verschil in levensduur. Ook bevatten beide houtsoorten van Europese bodem andere karakteristieken op het gebied van vorm en vergrijzing. Twee toppers, maar waar zitten precies de nuances?
Organisch vs quasi recht
Het eerste verschil tussen beide ecologische houtsoorten is allereerst al visueel waarneembaar: de vorm verschilt in die mate dat robinia eerder organisch en grillig geschapen is. Kastanje heeft daarentegen dan weer een eerder rechte vorm (opgelet: 100 % recht is het uiteraard nooit. Het is van belang dat je hier rekening mee houdt vooraleer je aan de slag gaat met een van beide palen, want de vorm is vaak bepalend voor het gebruik.
Zwarte vs klassieke vergrijzing
De vergrijzing bepaalt ook het onderscheid. Robinia heeft het kenmerk om te vergrijzen van een goudgele naar een zwarte kleur. Veel gebruikers kijken hier soms raar van op, maar dat is nu eenmaal het natuurlijke, visuele proces dat de houtsoort doorgaat. Kastanje ondergaat eerder een verkleuring in de richting van de klassieke grijstint die meeste Europese houtsoorten doorgaans ondergaan.
15 vs 15-25 jaar
Minstens even belangrijk als het visuele aspect, is de levensduur. Robinia heeft de eigenschap 25 jaar (of langer) mee te gaan doordat het zich in duurzaamheidsklasse 1 bevindt. Dat zorgt ervoor een licht contrast met kastanje, dat 15 tot 25 jaar meegaat en zich in duurzaamheidsklasse 2 bevindt. Een obstakel hoeft dat niet te zijn, veel gebruikers zijn ontzettend tevreden met kastanje. Deze levensduur voldoet in de meeste gevallen ook voor de gehele tuinconstructie. Uiteindelijk hangt het er gewoon van af welke levensduur je het liefste wil nastreven.
Op zoek naar inspiratie voor robuuste realisaties met robinia? Klik hier!