Katrien Vanderlinden, muurkunstenaar en durver

Je zag haar misschien al als charmante persoonlijkheid op televisie met lifehacks in het Eén-programma Wonen.tv. Maar dat is niet haar hoofdprioriteit: ze legt zich dagelijks toe op het ontwerpen en beschilderen van kamermuren. Maak kennis met Katrien Vanderlinden (32), mural artist met grote interesse in klusprojecten.

Katrien begon haar carrière als regisseur en later art director bij Canvas en Ketnet, waar ze mee de look & feel en decors bepaalde voor de zenders. Uiteindelijk startte ze 3 jaar geleden haar succesvolle bedrijf Wonderwalls op, een concept waarin ze zich met verf en borstel kon uitleven op een muur. Elke muurschildering is een unieke creatie. Ik belde haar op voor een hartig gesprek.

Hoe ben je in de wereld van het muurschilderen terechtgekomen?
“Ik was op zoek naar mooi behang, maar dat was een moeilijke en lange zoektocht. Na lange tijd rondneuzen op het internet vond ik eindelijk mijn goesting, maar het papier was zo ontzettend duur. Uiteindelijk heb ik beslist om gewoon verf te kopen. Ik tekende veel en dat was het uitgelezen moment om eens een muur te beschilderen. De reacties waren ontzettend positief: mijn vrienden waren onder de indruk. Na een tijdje begonnen meer mensen interesse te krijgen in mijn muurschilderingen. Het bijzondere is dat ik nooit een tekenopleiding heb gevolgd. “


© Wonderwalls

Hoe ga je precies te werk bij het schilderen van een muur?
“In eerste instantie stuurt iemand me een foto van de ruimte beschilderd moet worden. Op basis van de wensen van de klant teken ik daarna een eerste ontwerp uit. Nadien bewerk ik verder met Photoshop en zorg ik voor een digitaal ontwerp. Daarna kan de muur onder handen genomen worden. Bij de leukste projecten krijg je carte blanche en mag je het project van A tot Z uitwerken. “

Je werk is vaak te vinden in kinderkamers. Blijft dat je favoriete omgeving?
“Jazeker. Kinderkamers zien er steeds kleurrijk uit en dat vind ik echt fantastisch. Op grafisch vlak zijn kinderkamers ook dankbare ruimtes omdat je toffe ontwerpen kan bedenken. Er zit zoveel meer potentieel en fantasie in.”


© Wonderwalls

"Ik vond geen mooi behang aan een voordelige prijs, dus besloot ik maar verf te kopen."

Laat jij je dan ook door bepaalde artiesten inspireren?
“Ik volg veel artiesten op Instagram die graag met kleuren werken en zin hebben voor abstract design. Ik zie mijn stijl eerder als een combinatie van de twee. Mijn favoriete kleuren zijn onder andere roze en groen, en zeker de combinatie van deze 2 omdat die dynamiek uitstraalt. Ik vind het belangrijk dat er een evenwicht plaatsvindt tussen vorm en kleur. Inhoudelijk haal ik ook heel veel inspiratie uit de wereld van de mode, architectuur en de natuur.”

Het publiek kent je ook van het doe-het-zelfprogramma Wonen.tv waar jij lifehacks, zogenaamde klusproblemen, aan bod brengt. Zie je jezelf als een echte doe-het-zelver?
“Ik zie mezelf niet echt als een doe-het-zelver, maar eerder als een durver. Ik heb helemaal geen achtergrond in de doe-het-zelfwereld. Daarnaast ben ik ook absoluut niet de klusser thuis. Ik probeer gewoon geen schrik te hebben om nieuwe dingen uit te proberen en mijn horizon te verbreden. Zo is het uiteindelijk ook gegaan bij het bedenken van mijn muurschilderingen."

Welke is je favoriete lifehack?
“Mijn favoriete lifehack is die waarbij je, met behulp van bruine zeep, een kozijn van een raam kan schilderen zonder verfspatten op het glas te krijgen. Je wrijft het glas in met bruine zeep (vergeet de hoeken niet) en start erna met het schilderen van het kozijn. Na het drogen kan je gemakkelijk de bruine zeep op het glas verwijderen, en automatisch ook de verfspatten die op de bruine zeep liggen. Een milieuvriendelijke oplossing. Het internet staat vol met dergelijke trucs.”

© VRT

"Ik probeer gewoon geen schrik te hebben om nieuwe dingen uit te proberen en mijn horizon te verbreden."

Zie je jezelf als voorbeeld voor vrouwen die de handen uit de mouwen willen steken?
“Niet zozeer. Ik hoop alleen dat mensen geïnspireerd raken door wat ik doe en zo een voldaan gevoel krijgen. In mijn ogen is het belangrijk om nieuwe zaken aan te durven die je nog niet kent. Recentelijk heb ik me verdiept in de wereld van het zeefdrukken. Iets nieuws dus. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen, ik val niet graag in herhaling.”

Wat kunnen we in de toekomst nog van jou verwachten?
“Ik breng binnenkort een boek uit waarin ik mensen stap voor stap uitleg hoe ze een muurschildering kunnen maken. Het gaat om een 15-tal ontwerpen die, zelfs voor mensen niet kunnen tekenen, toch gemakkelijk zelf te doen zijn. Zo wil ik iedereen laten zien dat je gewoon een portie durf moet hebben om van je muur een echte eyecatcher te maken.


© Wonderwalls

Veel succes!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat