Je terras winterproof maken? Ontdek hier de 3 tips!

De winter brengt steeds kou, vocht en sneeuw met zich mee. Deze elementen kunnen de schoonheid van je terras beïnvloeden. Een bepaalde graad van onderhoud is nodig, zeker om bij aanvang van de lente opnieuw optimaal van je terras te kunnen genieten. Op het eerste gezicht een vreemde klus tijdens de wintermaanden, maar toch een meerwaarde voor je vlonder.

Waarom precies je terras schoonmaken bij tijdens de winter? Het is mogelijk dat, wanneer de lente aanbreekt, er zich rotzooi op je terras ophoopt door het verwelken van de bloemen en de bomen die hun bladeren verliezen. Eén flinke regenbui kan al zorgen voor de aanwezigheid van schimmels op het terrasoppervlak. Hieronder de 3 survivaltips voor je terras om de winter door te komen.

1. Grondige poetsbeurt
Winteronderhoud begint met een nauwkeurige poetsbeurt. In eerste instantie sproei je de vlonder met behulp van een tuinslang. Daarna gebruik je een terrasreiniger die biologisch afbreekbaar en perfect geschikt is voor de houtsoort van je terras. Eventueel kan je de reiniger aanlengen met water. Hier is het belangrijk om de aanbevelingen van de producent op te volgen. Besproei hierna het terras met de terrasreiniger en geef de vloeistof 10 minuutjes om in te werken. Daarna borstel je de terrasoppervlakte met een nylon borstel, zo komt het vuil los. Indien de vlonder uitzonderlijk vuil is, kan een extra laag terrasreiniger tijdens het schrobben ook soelaas bieden. Sproei tot slot het terras af met de tuinslang.

2. Algen en schimmels mijden
Na deze schoonmaakbeurt probeer je je terrasoppervlak ook weerbaar te maken tegen algen en schimmels. Daarvoor gebruik je een terrasolie. Door de aanwijzingen van de producent goed op te volgen en de olie met een rol, sproeier of borstel aan te brengen, bied je je terras een optimale bescherming. Opgelet: blijft er na ongeveer 20 minuten nog overtollige olie op het houtoppervlak liggen? Dan veeg je het overblijfsel misschien beter af met een lap textiel.

3. Opgeruimd staat droog (en veilig)
Niet alleen jou houten terrasvloer ondervindt moeilijkheden tijdens de winter. Alle objecten die zich op het terras bevinden, hebben natuurlijk ook nood aan bescherming. Het is dus aangewezen om je metalen tuinmeubilair, plantenbakken en barbecue ergens binnen te bewaren. Zo beveilig je dit materiaal tegen schimmel en roest, te wijten aan de vorst en andere winterse weersomstandigheden. Is het onmogelijk om je spullen veilig en droog binnen te bewaren? Dan dek je ze best af met een zeil of plaats je ze onder een overkapping.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat