Geperste bamboe als ecologisch alternatief voor hout

Iedereen kent het uitzicht van bamboe als grassoort: prachtig goudgele of zwarte stengels die in Azi? hun oorsprong kennen. Maar er bestaat zoiets als geperste bamboe dat als een geheel verwerkt werd in een terrasplank of een tuinschermplank. De stengels zijn niet meer visueel aanwezig. Hoe gaat dit precies in zijn werk? En wat zijn de grote voordelen van geperste bamboe? Wij zochten het voor jou uit.

Om tot een geperste bamboeplank voor terras of tuinscherm te komen, wordt een stam in de richting van de lengte verzaagd. Zo ontstaan er strips. De schaafmachine zorgt ervoor dat de buitenste groene schil verdwijnt. Nadien kan het stoomproces beginnen. De suikers die in de bamboe aanwezig zijn, verbranden en daardoor ontstaat een diepe, bruine kleur. Doordat de planken geperst worden, ontstaat er een grote mate van dichtheid binnen de massieve bamboeplanken. De diverse bamboestrips worden gesplitst en blootgesteld aan een sterke druk van 2500 ton. Het blok dat geperst werd, wordt verzaagd tot terrasplanken of planken met tand-groefverbinding voor schuttingen. Er is geen toplaag aanwezig, het gaat hier dus om een blok geperst materiaal.


Copyright: Ecobam

Ecologische oplossing
De natuurlijke hulpbronnen worden steeds schaarser. Dat geldt onder meer voor materialen zoals tropisch hardhout. In ecologisch opzicht is het daarom essentieel om een alternatief achter de hand te hebben en daarom is bamboe het materiaal bij uitstek. Het groeit razendsnel, wat een voordeel is om de productie ervan op peil te houden. Een dergelijke plant kan 30 tot 50 cm per dag groeien tijdens het groeiseizoen. Op een termijn van 5 jaar is bamboe volgroeid. Het is zelfs mogelijk om de groeikracht te verbeteren door geregeld te kappen.


Copyright: Ecobam

Gelijkaardige uitstraling en fysieke eigenschappen
Bamboe bezit een zeer trendy en uniek uitzicht, een beetje te vergelijken met tropisch hardhout. Waar je rekening mee dient te houden, is dat je de ringen van de bamboe nog in het geperste hout kan waarnemen. Deze ringen zorgen voor een doffe zwarte lijn in het hout. Bamboe bezit, net zoals veel tropische hardhoutsoorten, een bruine kleur die ontzettend warm aanvoelt. Wat betreft de fysieke eigenschappen van bamboe kunnen we melden dat het een enorme hardheid bezit. Doordat het geperst is onder hoge druk, ontstaat er materiaal dat een hoge dichtheid bezit, hoger zelfs dan die van tropische hardhoutsoorten. Verder is geperste bamboe ook nog eens waterbestendig. Daardoor zal bamboe minder werken wanneer het in contact komt met vocht. Een onderhoudsolie kan ook bijdragen tot een optimale stabiliteit.


Copyright: Ecobam

Voordelig
Hoe verhoudt de prijs zich van bamboe tegenover tropisch hardhout? In de meeste gevallen voordelig. Doordat tropisch hardhout alsmaar schaarser wordt, blijft de prijs ervan snel stijgen. Alle eigenschappen zijn gelijkaardig vergeleken met die van tropisch hardhout, dus het gebruik van bamboe is zeker en vast het overwegen waard.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat