Heerlijk romantisch wegdromen in een Engelse tuin

Droom je van een tuin die recht uit de serie Midsomer Murders had kunnen komen? Dan is het misschien het gepaste moment om een Engelse tuin te overwegen. De romantische charme die doet denken aan de Cotswolds blijft tot de verbeelding spreken en laat menig tuinliefhebber wegdromen. Alleen, welke zijn de stijlelementen bij uitstek om tot een dergelijk resultaat te komen? Hier een bloemlezing.

Wanneer je een Engelse tuin betreedt, overheerst vaak het gevoel van een weelderige mix aan diverse planten, bloemen en kleuren. Voor de ene persoon chaotisch, voor de andere een natuurlijk samenspel van diverse kleuren, geuren, vormen en materialen.

Plantenmozaïek
De charme van een Engelse tuin is voornamelijk te vinden binnen de diversiteit aan vegetatie. Groenten, kruiden en planten kunnen als het ware zonder probleem naast elkaar groeien en elkaar lichtjes overwoekeren. Heel typisch voor een Engelse tuin zijn de rozen, salvia’s, hortensia’s en pioenen die willekeurig naast elkaar komen te groeien. Het is perfect mogelijk om felle tinten te combineren met lichte pastelkleuren. Ook buxussen en andere wintergroene planten passen perfect in een dergelijke omgeving. Tot slot zijn er ook de hangplanten die je Engelse uitstraling een verrassend leuk effect kunnen bezorgen.Kronkelende baantjes
In een Engelse tuinomgeving is het aangewezen om een slingerpaadje aan te leggen. Zo breng je dynamiek in je exterieur. Perfecte materialen om je paadje mee aan te leggen, zijn onder meer houtsnippers, bakstenen en getrommelde of ongetrommelde (stap)stenen. Split en grind blijven ook steeds uitstekend materiaal. Om het geheel af te maken kan je het kronkelbaantje afboorden met muur- of stapelstenen. Op die manier creëer je ook een mooie afbakening tussen wandelpad en beplanting.

Vergrijsd hout
Wanneer we denken aan Engelse tuinen, verbeelden we ons meteen omgevingen waarin Europese houtsoorten een essentiële rol spelen. Houtsoorten zoals eik en lariks (bij voorkeur Siberisch) bevatten knopen, wat bijdraagt tot de landelijke uitstraling van de tuin. Deze stijl geldt zowel voor de bekleding van het tuinhuis of bijgebouw, maar ook voor de tuinmeubelen. Meer zelfs: laat de natuur gerust zijn werk doen in het vergrijzingsproces van het hout. Hoe natuurlijker en rustieker, hoe beter.Finishing touch
Om het plaatje compleet te maken, kan je voor zithoekjes zorgen. Perfect om gezellig met de familie een heerlijke kop koffie (of tas thee) te drinken. Daarnaast kan je nog gebruik maken van enkele sfeerelementen om de gezelligheid helemaal te perfectioneren: denk maar aan emmers, gieters, bloempotten, gekleurde kussentjes, fonteinen… Zo ben je helemaal klaar voor tea time in de namiddag!

Hier vind je nog een fijn filmpje vol inspiratie voor je Engelse tuin:
© World Fairy

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat