Douglas: halfhard, maar zacht voor de portemonnee

Houtsoorten als robinia (pseudo-acacia) en eik zijn luxueus en ontzettend bekend waardoor er een hoog prijskaartje aan vasthangt. Onbekend en vaak onbemind is Douglas, een halfharde houtsoort die op dit moment zijn opmars aan het maken is. De reden? Simpelweg de gunstige betaalbaarheid, terwijl de houtsoort op zich weinig hoeft onder te doen. En niet te vergeten: door de nabijheid van de groeigebieden is Douglas ook nog eens ecologisch.Douglas, ook wel lariks of oregon genaamd, heeft alles wat een Europese houtsoort kenmerkt: een gezonde dosis knopen in combinatie met een lijnenspel dat doet denken aan dennenhout. Maar wat betreft hardheid een pak beter dan den, en iets zachter dan eik. Ergens tussenin dus, en bijgevolg verhoudt de prijs zich hiermee als recht evenredig.

Europees vs Siberisch
Douglas, familie van de lorken, bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2 tot 3. De kleur van deze houtsoort kan variaties vertonen: van zalmroze tot goudgeel. We onderscheiden in de eerste plaats Europese en Siberische Douglas. Het verschil tussen beide variËteiten bevindt zich in de stabiliteit. De Siberische Douglas, afkomstig van het noorden van Europa en Rusland, heeft op een tragere wijze kunnen groeien in een omgeving waar koude en vocht heerst. Daardoor is deze variant beter bestand tegen dergelijke weersomstandigheden. Bij de Europese Douglas van Poolse, Tsjechische of Slowaakse afkomst is dat veel minder het geval, waardoor ze iets minder stabiel (en iets goedkoper) is. Maar uiteindelijk hoeft ook dit geen obstakel te zijn. Zolang het hout geen contact maakt met grond en aarde hoef je je allerminst zorgen te maken.

Landelijke realisaties
Deze houtsoort is het perfecte hulpmiddel om een landelijke en rustiek resultaat na te streven aan een budgetvriendelijke prijs. Douglas kan gebruikt worden voor tal van toepassingen: tuinwanden,
terrassen, overkappingen, prieeltjes, constructiehout, steenschotten ... Vergeet ook de gevelbekleding niet! Daarnaast is Douglas ideaal te gebruiken als houtsoort voor picknickbanken en weidepoorten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Aan jou om het eens uit te proberen!

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles