Oeverversteviging aanleggen? Fluitje van een cent!

Een krachtige en duurzame oeverversteviging is goud waard. Hoe steviger de constructie, hoe beter de druk van de aarde tegengehouden kan worden. En je kan best de niveauverschillen van begin af aan goed opvangen opdat je later geen nieuwe structuur op poten moet zetten. Maar welke stappen doorloop je best om een solide oeverversteviging te bekomen? Wij lijsten hier op chronologische wijze een aantal essentiële voorschriften op zodat jij het gewenste resultaat kan bekomen.

Oeververstevigingen heb je in verschillende soorten: damwanden, vlechtmatten of opgeklampte schotten. Alleen kunnen ze verschillende types variëren in prijs. Hou er rekening mee dat de plaatsingswijze afhankelijk is van de het type versteviging.

Kies voor azobe of robinia
Het spreekt voor zich dat je kiest voor hout dat langdurig contact met grond en aarde kan verdragen. Spontaan springen 2 houtsoorten in het oog, namelijk robinia en azobe. Beide hardhoutsoorten vergrijzen in contact met de zon en zijn materiaal met een optimale duurzaamheid om je oever versteviging te bieden. Het roodbruine azobe wordt gezien als een erg duurzame tropische hardhoutsoort met een ontzettend lange levensduur die jarenlang onderhoudsvrij is. Azobé staat garant voor extensief gebruik, en hier hebben we het over 25 jaar en langer. Als tweede optie is er het goudgele Robinia, dat het perfecte Europese alternatief voor azobe genoemd mag worden. Het hout van deze boom behoort tot duurzaamheidsklasse 1 en 2. Daardoor bevindt het zich dezelfde klasse als tropisch hardhout. Kortom, robinia is net als azobe goed voor tientallen jaren. Beide types hout bieden doorgaans een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.



Verschillende oeververstevigingen, andere aandachtspunten
Voor de plaatsing van een afboording zijn er diverse mogelijkheden. Je kan kiezen uit een damwand, opgeklampte schotten en vlechtmatten. Eerst en vooral worden damwanden gebruikt om niveauverschillen op te vangen. Ten tweede zijn er vlechtmatten die gebruikt worden voor het afboorden van vijvers en grachten. Als laatste zijn er de opgeklampte schotten, de stevigere variant van vlechtmatten, die vooral gebruikt worden bij vijvers of rivieren met veel deining op het water. Zorg in eerste instantie voor een mooi verticaal vlak door de aarde tijdelijk weg te scheppen. Zo kan je de versteviging gemakkelijk plaatsen. Werk je in een rechte lijn? Controleer best met een touw of meetlint of de constructie recht wordt geplaatst. Gebruik daarnaast ook een waterpas om te kijken of het geheel kaarsrecht is gepositioneerd. Een lichte helling naar de aardekant toe is toch wel aangewezen.

De geschaafde damwand: zonder palen
Wil je een geschaafde damwand plaatsen? Dan graaf je met een spade een diepte die gelijk staat aan de helft van de hoogte van de damwandplanken. Je kan starten met het plaatsen van de damwandplanken. Dankzij de tand-groefverbinding zitten de planken perfect vast in elkaar. De plaatsing gebeurt verticaal waarbij een groot deel van deze damwandplanken in de grond komt te zitten. Het gedeelte van de plank dat onder de grond zit, is even lang als het gedeelte dat boven de grond uitsteekt. Daarna plaats je de stabilisé in de gegraven groef om de damwand te verstevigen. Hierdoor vormt de wand een stevige constructie, waardoor het niveauverschil stabiel kan worden opgevangen. Eenmaal de stabilisé is uitgehard, kan je de aarde weer mooi opvullen tot op de hoogte van de damwand. Als laatste stap kan je de top afwerken met een bijhorende afdeklijst. Wil je een vloeiende bocht maken met je damwand? Dan plaats je best een speciale damwand, zoals de MOVE. Door het plaatsen van twee in elkaar passende, afgeronde gedeeltes tussen de aangrenzende wanden kan je met gemakkelijk een bocht maken. Voor een damwandconstructie heb je geen azobepalen nodig.

©EXZO

De vlechtmatten of opgeklampte schotten: mét palen
Verkies je toch eerder opgeklampte schotten of vlechtmatten? Dan plaats je die met bijhorende vierkante hardhouten azobe- of robiniapalen met een dikte van 6 op 6, 7 op 7 of 8 op 8. De sterkte van het geheel wordt bepaald door de dikte van de palen, houd daar dus rekening mee. De palen moeten om de 50 cm geplaatst te worden. Zorg ervoor dat de paal minstens voor de helft in de grond zit, de andere helft boven de grond moet steun bieden aan je schotten of matten. Dat zorgt voor voldoende stevigheid. Daarna Je plaatst de schotten tegen de palen, die zich aan de beekkant bevinden. Je gebruikt best houtvijzen en boort best voor. Eenmaal stabiel, kan je de voordien verwijderde aarde opnieuw achter de schotten plaatsen.

©EXZO

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat